vineri, 27 martie 2009

Vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Pamfil Bercean, a demisionat din PD-L si a revenit la PNL

PD-L Maramures a incasat o lovitura puternica azi, 27 martie, iar PNL a punctat decisiv in lupta electorala dupa ce vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Pamfil Bercean, a anuntat, joi, ca a revenit in randul liberalilor, partid al carui presedinte pe judet a fost pana in anul 2001. ”Mutarea soc” nu a fost chiar o surpriza, pentru ca speculatii despre o posibila reinregimentare a lui Pamfil Bercean in PNL au existat, mai ales dupa ce a fost aruncat in cursa pentru Primaria Baia Mare – total nepotrivita pentru el. Indicii despre posibile permutari politice a dat chiar presedintele PNL Maramures, Cristian Anghel, care ieri a anuntat ca amana pentru cateva zile anuntarea candidatului partidului la sefia Consiliului Judetean Maramures ca sa vada ce miscari se mai produc pe escheirul politic. La cateva ore dupa demisia lui Bercean, PD-L a reactionat intr-o conferinta de presa extraordinara si a anuntat ca schimba din nou candidatul la CJ Maramures, de aceasta data nominalizat fiind insusi liderul organizatiei, Mircea Man.

Joi, liderul PNL Maramures, Cristian Anghel, a facut publica inscrierea in partid a lui Pamfil Bercean, pe care PD-L Maramures l-a prezentat drept candidatul formatiunii la presedintia Consiliului Judetean. ”Revenirea acasa”, cum a fost prezentata de liberali, a fost salutata, rand pe rand, de catre senatorul Radu Stroe, celalalt vicepresedinte al CJ, Emil Marinescu, consilierii judeteni Marinel Zoicas si Vasile Berci, toti urandu-i lui Berceanu: ”Bine ai revenit acasa”.

”Noi ne conformam si incercam sa refacem familia liberala. In PNL”, a declarat ironic Cristian Anghel, precizand ca prin trecerea lui Bercean s-a facut echipa completa PNL si la varful administratiei maramuresene, atat presedintele, Marinel Kovacs, cat si celalalt vicepresedinte, Emil Marinescu, fiind liberali.

Sugrumat de emotie, Pamfil Bercean, prim-vicepresedinte al PD-L Maramures, a multumit colegilor ca l-au reprimit in partid, formatiune pe care a condus-o in Maramures intre anii 1998-2001. ”Plecarea mea in 2001 a fost conjuncturala. Nu am dorit acest lucru, dar, din spirit de echipa, am facut acest pas”, a explicat acesta, ca o justificare a migrarii lui la PD in urma cu aproximativ sapte ani. In acel moment, impreuna cu el au mai plecat primul prefect al Maramuresului, medicul
Dan Marinca, fostul senator Titus Liviu Pasca, intre timp revenit la PNL, fostul presedinte al CJ Maramures si deputat, Teodor Luputiu – actualmente detasat in postul de sef al Directiei Finantelor Publice Covasna, dar si alti cativa membri.


”Familia s-a implinit, dar mai poate spori”, au declarat liberalii maramureseni, care continua negocierile cu alesii locali ai altor partide in vederea racolarii lor. De altfel, voit sau nu, liderul PNL Maramures, Cristian Anghel, a scapat o informatie, aratand ca formatiunea din care face parte are 37 de primari in judet. In prezent, PNL are insa numai 28+1 primari in Maramures, 1 fiind cel de la Ardusat, despre care nu se stie daca poate candida
sau nu dupa ce drepturile civice i-au fost limitate ca urmare a unei condamnari penale suferite pentru luare de mita. De altfel, acesta a fost suspendat din functie in cursul anului trecut printr-un ordin al prefectului Gyongyike Bondi.

Pamfil Bercean a incercat sa explice decizia luata, insa emotiile si dorinta, probabil, de a nu improsca din prima cu noroi in fostii colegi de la PD-L, i-au cam ”blocat” discursul. ”Gestul pe care l-am comis azi nu l-am luat cu o viteza foarte mare. Am gandit, am analizat si apoi am luat hotararea. Cert este ca intotdeauna mi-a placut sa joc intr-o echipa puternica. De mai mult timp m-am gandit la aceasta idee, iar in ziua de Bunavestire a venit o veste, o sarcina de partid despre care nu vreau sa spun nimic”, a declarat Pamfil Bercean.

Potrivit unor surse, acesta ar fi fost scos din calcul in lupta electorala pentru sefia Consiliului Judetean Maramures, pentru care a declarat deschis ca vrea sa candideze. El a mai spus ca si lansarea sa in cursa pentru postul de primar al municipiului Baia Mare, functie pentru care ar fi trebuit sa se lupte chiar cu liderul PNL Maramures, a fost o ”farsa”. ”Am fost realist si stiam ca nu pot sa castig. Am fost pus acolo desi se stia ca locul este rezervat pentru altcineva”, a comentat el.

Pamfil Bercean a declarat ca l-a anuntat pe vicepresedintele la nivel national al PD-L, deputatul Ioan Oltean, despre decizia sa, dar nu a dorit sa spuna si care au fost reactiile liberal-democratilor dupa aflarea vestii. El a mai adaugat ca isi doreste sa se implice in administratie, mai ales ca este la al treilea mandat de vicepresedinte de Consiliu Judetean. De altfel, liderul PNL Maramures, Cristian Anghel, a declarat ca ”Bercean are mult mai multe ambitii administrative decat politice, astfel incat poate fi candidatul nostru la presedintia Consiliului Judetean”. Tot el a mai spus ca PNL va avea cea mai buna lista pentru CJ dintre toate formatiunile politice. Mai mult, el a anuntat ca partidul din care face parte si-a propus sa castige si 30 de posturi de primar in judet, ba, mai mult, sa devina organizatia judeteana a PNL cu cele mai bune rezultate pe tara.

Cristian Anghel a mai anuntat, tot joi, si trecerea a doi consilieri judeteni la PNL, Stefan Maris – fost membru in PD-L, respectiv Gheorghe Coman, de la PRM. In plus
, se vorbeste si despre alte posibile migrari, fapt care va face ca batalia poltica in judet sa se duca intre PNL si PSD – formatiuni care pana acum au parut destul de solide in agitata perioada preelectorala.

UPDATE: Presedintele PD-L Maramures, deputatul Mircea Man, nu a dorit sa comenteze decizia lui Pamfil Bercean, precizand ca la nivel de partid s-a convenit ca toate declaratiile sa fie facute de vicepresedintele Ioan Oltean in cadrul unei conferinte extraordinare de presa. Acesta din urma a i-a reprosat lui Berceanu faptul ca nu a mai avut putina rabdare pana la clarificarea probelemelor interne din partid, in cadrul sedintei Biroului Permanent de joi, si ca nu a avut barbatia sa discute cu el mai devreme despre nemultumirile sale.

”Plecarea lui Pamfil Bercean este o mare pierdere pentru PD-L. Este un om care a fost apropiat si care a facut o echipa excelenta cu Mircea Man si Corin Chereches. Impreuna cu Man, a facut un cuplu minunant”, si-a inceput Ioan Oltean discursul, care a continuat insa pe un ton nu la fel de bland si impaciuitor, mai ales ca PD-L a scos ”la inaintare” doua sondaje de opinie despre care nu a vrut sa sufle un cuvintel pana acum din cauza rezultatelor proaste ale formatiunii atat in Baia Mare, cat si in Maramures.

Ioan Oltean i-a reprosat liderului liberal-democrat maramuresean ca nu a avut barbatia sa poarte o disutie cu el inainte sa demisioneze. ”L-am sunat aseara (n.r. – mieruri) si nu mi-a raspuns la telefon. Azi dimineata am mers la el la birou si mi-a spus doar ca: «Am semnat in aceasta dimineata la ora 8.00 adeziunea la PNL» si atata tot”, a declarat vicepresedintele PD-L. El a mai adaugat ca regreta plecarea lui Bercean, dar a aratat ca acesta ”nu a procedat corect fata de organizatie si fata de mine, pentru ca a facut-o pe ascuns. M-am convins ca Pamfil Bercean si-a urmarit doar propriul interes”.

Ioan Oltean a mai aratat ca Pamfil Bercean, pe care el l-a nominalizat candidat la Primaria Baia Mare din partea PD-L, nu statea deloc bine in sondaje, in ciuda faptului ca de mai bine de opt ani este in administratie. Potrivit rezultatelor prezentate de acesta, Bercean a obtinut in sondajul comandat de PD-L doar 9% din optiuni in Baia Mare, iar pe judet – 15,84%, fata de 41,40% - cat a obtinut Mircea Man.

De altfel, Ioan Oltean a anuntat ca in locul lui Pamfil Bercean va candida la sefia Consiliului Judetean chiar liderul organizatiei maramuresene, deputatul Mircea Man. ”Au fost discutii pertinente si responsabile si am decis ca e timpul ca domnul deputat Mircea Man sa isi ia bagajele de la Bucuresti si sa si le mute definitiv la Baia Mare, in functia de presedinte al Consiliului Judetean Maramures”, a spus acesta. El a motivat ca alegerea a avut la baza chiar sondajul de opinie, realizat in ultimele doua saptamani, si care l-a indicat pe Man ca fiind democrat-liberalul cu cele mai mari sanse de reusita in cursa electorala.

Demisia lui Pamfil Bercean din PD-L Maramures a dus si la o schimbare la varful conducerii, postul de prim-vicepresedinte, ramas vacant, fiind predat consilierului judetean Corin Chereches, cea de secretar executiv a fost preluata de Gheorghe Marian, iar un loc de vicepresedinte i-a revenit lui Dan Marinca.