vineri, 27 martie 2009

GIGA JUKE, o nouă linie Hi-Fi inovatoare de la Sony

Sony este unul dintre cele mai elegante şi inovatoare branduri de pe piaţa IT. Chiar dacă multe dintre aceste inovaţii sunt doar marketing
foarte bine făcut, produsele Sony (nu toate), merită de obicei mare parte din "lauda de sine".
GIGA JUKE pare o soluţie foarte inteligentă de Hi-Fi, caz în care "lauda de sine" se justifică... cu vârf şi îndesat.

GIGA JUKE se referă în speţă la o nouă linie de "tonomate digitale", NAS-SC55PKE şi NAS-E35HD, primul dintre cele două amintite fiind şi cel mai avansat dintre ele. Practic ambele sisteme sunt compuse dintr-un amplificator stereo (100 W pentru NAS-SC55PKE şi 60 W pentru NAS-E35HD), o pereche de boxe pe două căi şi un hard disk cu o capacitate de stocare de 80 de GB. Pentru a înţelege mai bine diferenţele dintre aceste două sisteme le voi trata separat pe fiecare.

Să începem deci cu cel mai puternic (atât ca facilităţi, cât şi ca putere audio) dintre cele două sisteme, NAS-SC55PKE.

NAS-SC55PKE este un sistem pentru mai multe camere (Room2Room cum o numesc cei de la Sony), capabil să stocheze până la 15.000 de piese MP3 (la o calitate de 128Kbps). Acesta poate transforma CD-uri audio în MP3, pe HDD intern, cu o viteză de 16x, astfel încât un CD audio de 60 de minute poate fi copiat (în format MP3) în mai puţin de 4 minute. Poate transfera, de asemenea, fişiere pe un player portabil, cu o viteză de până la 50x, datorită docking station-ului inclus.

Sistemul este compatibil cu standardele audio Linear PCM, MP3, Windows Media Audio şi ATRAC, şi poate stoca muzică şi de la o sursă externă precum vinilul sau un PC de acasă. Stocarea automată a titlului este posibilă mulţumită tehnologiei Gracenote, de recunoaştere a pieselor şi a datelor legate de acestea din aproximativ 350,000 de albume aflate în baza de date internă. O funcţie interesantă prezentă la NAS-SC55PKE este posibilitatea de a analiza şi recunoaşte piese înregistrate de la o sursă analogică (casetofon, vinil, etc), datorită unui algoritm complex de analizare şi comparare cu baza de date internă.

Un alt avantaj al acestui "tonomat digital", este posibilitatea lui GIGA JUKE de a oferi muzică wireless către maximum de cinci playere (unul inclus în pachet). Oriunde vă aflaţi în casă, puteţi accesa serverul principal (adică NAS-SC55PKE) prin intermediul playerelor wireless şi chiar puteţi asculta o piesă diferită în fiecare dintre cele cinci zone. Atunci când daţi o petrecere alături de prietenii dumneavoastră, doar apăsaţi butonul "Party Mode" şi în fiecare cameră în care există un player wireless, se va auzi aceeaşi piesă.

Sistemul este format din unitatea principală NAS-S55HDE, ce conţine unitatea de stocare HDD, CD player, tuner FM/AM, ecran de 4.3 inci (10,92 cm) full-colour şi player-ul wireless NAS-C5E, ce prezintă amplificare şi boxe integrate (pe două căi) putând fi folosit pentru a accesa NAS-S55HDE wireless de oriunde din casă. În plus
, player-ul NAS-C5 poate fi achiziţionat şi separat, pentru a vă bucura de muzică în mai multe încăperi din locuinţa dumneavoastră. NAS-C5E este echipat, de asemenea, cu radio prin internet.

Unitatea centrală are un amplificator digital din seria S-MASTER de 100W şi vine completat de două boxe cu tweeter pentru frecvenţe înalte şi Resonant Bass Duct pentru un bas mai puternic. De asemenea, player-ul wireless are o carcasă din lemn, amplificare de 20W şi boxe integrate cu Long Stroke Duct (bas puternic).

O astfel de soluţie este excelentă pentru a avea muzică la discreţie în orice cameră, fără a fi nevoie de câte un sistem audio şi zeci de CD-uri cărate "de colo colo". În plus, posibilitatea de a asculta piese diferite pe fiecare dintre aceşti "sateliţi Hi-Fi", toate însă din aceeaşi bază de date, întăreşte ideea de mai sus.

Acum că am vorbit despre "flagship-ul" GIGA JUKE, să vedem ce are de oferit şi frăţiorul mai mic, NAS-E35HD.

NAS-E35HD este un sistem "entry level" conceput pentru a aduce GIGA JUKE unei noi categorii de utilizatori. La un preţ foarte convenabil şi operare foarte simplă, acesta poate stoca până la 15,000 de piese (MP3 128Kbps) pe cei 80 GB din unitatea hard disc, transformarea de pe CD-uri audio în format MP3 realizându-se la o viteză de 4x aşadar, un CD complet de o oră fiind transformat şi copiat pe HDD în 15 minute.

Muzica poate fi stocată ca fişier MP3 sau AAC, iar eticheta titlului este stocată prin intermediul tehnologiei Gracenote de recunoaştere a pieselor şi a datelor despre melodie, ce conţine aproximativ 350,000 de albume. Acest sistem poate, de asemenea, să transfere muzică cu o viteză de 10x pe un player portabil MP3 sau pe un dispozitiv de stocare de tip USB.

Există, de asemenea, un tuner FM/AM integrat (valabil şi pentru NAS-SC55PKE), din care sistemul poate înregistra programele dumneavoastră radio preferate, o intrare analogică ce vă permite să înregistraţi materiale din surse externe şi un DMPORT ce vă permite să conectaţi diferite dispozitive portabile. Staţia de docare pentru iPod este oferită în pachetul standard, numai bună dacă avtţi un iPod...

NAS-E35HD nu dispune însă de facilităţi wireless, lucru de înţeles având în vedere că nu face parte din aceeaşi categorie de preţ cu fratele său mai mare. În acelaşi timp, acesta are un amplificator integrat de putere mai mică (60 W faţă de 100 W), şi două boxe cu două căi, pe măsură. Oricum, şi în acest caz, E35HD pare o alegere foarte interesantă, datorită capacităţii de stocare şi de recunoaştere a muzicii înregistrate.

Aşteptăm cu nerăbdare primele astfel de produse
pe rafturile de la noi, pentru o ascultare, şi o "butonare" mai îndeaproape. Încă nu le-am aflat preţurile...