vineri, 27 martie 2009

Romii au lăsat procurorii cu ochii în soare

Anchetatorii doljeni nu au reuşit nici până în prezent să finalizeze cercetările în cazul scandalului dintre familiile de romi Miclescu şi Poenaru, de la sfârşitul lunii septembrie. Mulţi dintre cei implicaţi în conflict, dar şi unii martori au plecat din ţară.

După o vară în care Craiova a fost scena a numeroase conflicte stradale, multe soldate cu răniţi, pe 30 septembrie, două familii de romi au „încins“ un adevărat război. Câţiva membri ai familiei Poenaru, care se deplasau cu două maşini pe strada Budai Deleanu din Craiova, au fost atacaţi de cei ai familiei Miclescu, în zona intersecţiei cu strada Drumul Jiului. În scurt timp au sosit şi alţi membri ai celor două clanuri şi a început o bătaie generală, în care s-au folosit pistoale, săbii şi bâte.

În urma scandalului, Lucian Poenaru, Alin Gabriel Poenaru, zis „Patrian“, Ion Miclescu, poreclit „Dartanian“, Vasilică Ignat, zis „Atos“, Alin Zătreanu şi un minor, Nicolae B., de 13 ani, au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă Craiova. Dintre toţi, numai Gabriel Poenaru a rămas internat, fiind diagnosticat cu plagă împuşcată în piept şi în abdomen. Bărbatul a fost examinat medico-legal, medicii stabilind că rănile pe care le-a suferit i-au pus viaţa în pericol.

Anchetă îngreunată de romi
După ce s-a stabilit că viaţa lui Gabriel Poenaru a fost pusă în pericol, acesta fiind supus mai multor intervenţii chirurgicale, cazul a fost preluat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Cercetările au continuat, sub supravegherea acestuia, pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor. Au fost audiate zeci de persoane, multe refuzând să dea declaraţii, iar, la începutul lunii noiembrie, procurorii spuneau că au un cerc de suspecţi în acest caz. După aceea, procurorul respectiv s-a mutat la Parchetul Curţii de Apel Craiova, dosarul fiind „pasat“ altui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Acesta a început audierile, însă mai mulţi martori şi participanţi la scandal nu au mai fost găsiţi, fiind plecaţi în străinătate. Mulţi s-au întors, dar, când au dat din nou ochii cu anchetatorii, şi-au schimbat declaraţiile. „Cercetările nu au fost finalizate în acest caz. În continuare se fac audieri, însă întâmpinăm dificultăţi pentru că o parte dintre participanţii şi martorii conflictului sunt plecaţi din ţară“, a explicat procurora Crenguţa Lionte, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Scandal fatal pentru şeful poliţiei

Comisarul-şef Ion Constantin a fost eliberat pe 4 octombrie din funcţia de şef al Poliţiei Municipiului Craiova, imediat după scandalul dintre cele două familii de romi. Funcţia de şef al Poliţiei Municipiului Craiova nu a fost ocupată nici până în prezent, la comandă fiind comisarul-şef de poliţie Jane Preda, adjunctul lui Ion Constantin.