vineri, 27 martie 2009

Prefectul Bejat, trezit din somnul de la Prefectură

Liberalul Victor Banţa este noul prefect de Gorj

Prefectul Ştefan Popescu Bejat este acum fost prefect întrucât a fost schimbat din funcţie. În şedinţa de Guvern de ieri, o hotărâre semnată de către ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, şi prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu statua negru pe alb că Ştefan Popescu Bejat a fost înlocuit cu liberalul Victor Banţa. Dintre prefecţii numiţi in 2005 din rândul PD mai erau în funcţii doar trei: Ştefan Popescu Bejat (Gorj), Constantin Strujan (Harghita) şi Andrei Barbu Todea (Sălaj).
Banţa vrea schimbare

Noul prefect de Gorj, Victor Banţa, ce urmează a fi numit oficial în această funcţie, la începutul săptămânii viitoare, spune că are planuri mari o dată ajuns pe cel mai călduros fotoliu de la Prefectura Gorj. „Vreau să schimb percepţia despre judeţul Gorj pentru că acest judeţ este cunoscut doar ca un judeţ minier şi din cauza faptului că nu a fost reprezentat în afară în totalitate şi aşa cum ar fi trebuit”, afirmă Banţa.
Noul reprezentat al Guvernului României în teritoriu consideră că alegerea sa pentru această funcţie se datorează şi „pentru că vreau, pot şi ştiu, şi îndeplinesc toate condiţiile legale pentru a fi numit pe acest post”. În plus
, noul prefect spune că se simte în această postură „mai bine ca de obicei şi ca un nou-născut”.
Rotire în rândul funcţionarilor


CV-ul prefectului

Candidat al PNL pentru un loc în Parlamentul European, Victor Banţa s-a născut la 25 octombrie 1964 şi este inginer du diplomă obţinută în 1989 la Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara, Facultatea de Electrotehnică - Secţia Electronică şi Telecomunicaţii. Electronica şi Telecomunicaţii - Electronica Industrială. De asemenea a absolvit şi Universitatea „Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu, Facultatea de Ştiinţe Economice. Management, fiind şi economist. Şi-a început activitatea ca inginer la Formaţia din Târgu-Jiu a Teleconstrucţia S.A. Bucureşti, instalând şi testând reţelele de telecomunicaţii. A continuat ca profesor, învăţându-i pe elevii de la Grupul Şcolar Industrial „Ion Mincu” din Târgu-Jiu, informatica şi telecomunicaţiile. A activat în domeniul telecomunicaţiilor, ajungând la un moment dat şi inginer şef serviciu în cadrul Romtelecom S.A., Direcţia de Telecomunicaţii Gorj. Banţa a mai scris câteva cărţi şi a publicat articole de specialitate în presă. Totodată, a urmat diferite cursuri de specializare, a implementat proiecte şi a obţinut chiar şi un premiu în domeniul său de activitate. Potrivit CV-ului este un specialist în IT şi dacă vorbeşte engleza „intermediar”, cu franceza stă mai bine vorbindu-o la nivel avansat.

Victor Banţa nu vrea însă să treacă pe la Prefectură precum o gâscă prin apă, ci intenţionează să lase ceva în urma sa. Astfel, în primă fază, viitorul prefect spune că se va întâlni cu toţi angajaţii instituţiei pentru a-i cunoaşte. „Mai întâi vreau să cunosc toată echipa şi să-i intervievez pe fiecare”, susţine Banţa. De asemenea, acesta mai precizează că „în măsura posibilităţilor legale, voi introduce un nou concept de rotire a cadrelor”.
Pe lângă „rotirile de cadre”, prefectul susţine că se va baza îndeosebi pe tineri. În privinţa preocupărilor sale, pe lângă toate celelalte prerogative stipulate de lege, Victor Banţa subliniază faptul că va pune un accent deosebit pe „finalizarea de urgenţă a restituirii proprietăţilor”. Legat de activitatea fostului prefect, Banţa refuză să comenteze, declarând că nu se poate pronunţa.
Bejat „excepţionalul”

Rămas pe tuşă, prefectul pentru câteva zile Ştefan Popescu Bejat s-a declarat „luat prin surprindere” de această decizie. Acesta afirma că a avut o „discuţie elogioasă şi pline de regrete” la Bucureşti şi că va respecta hotărârea luată. În plus, Bejat nu va ajunge muritor de foame întrucât va obţine un post de inspector guvernamental, pe principiul mobilităţii înalţilor funcţionari publici, însă nu ştie care va fi zona de care se va ocupa.
În acelaşi timp, fostul democrat ajuns prefect are o părere bună despre activitatea sa şi susţine că cei de la Bucureşti au etichetat-o ca fiind „excepţională”.
Pe de altă parte, legat de zvonurile care îl dau drept posibil candidat la şefia Consiliului Judeţean Gorj, Bejat spune că „încă nu sunt pregătit” şi că nu ia în calcul nici o candidatură la conducerea Consiliului Judeţean Gorj. „Nu sunt pregătit psihic pentru acest pas, mai ales că această schimbare m-a luat prin surprindere. De doi ani şi jumătate sunt apolitic şi nu am avut discuţii cu PD pentru o candidatură la şefia Consiliului Judeţean”, afirmă ex-prefectul.
„Bejat a ştiut să se respecte”

Schimbarea lui Bejat este pusă de către liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, pe seama aprecierii Guvernului. În plus, întâiul liberal susţine că schimbarea lui Bejat nu are la bază o intervenţie de-a sa pentru că, dacă s-ar fi dorit acest lucru, s-ar fi produs
încă de anul trecut. În ceea ce priveşte activitatea fostului prefect, Morega spune că „îl apreciez, fiind un om destul de calm care a ştiut să se respecte”.
Se ştie că Morega l-a criticat în dese rânduri pe Bejat pentru faptul că „doarme” pe scaun şi chiar i-a dedicat acestuia câteva stihuri: „Dormi liniştită Prefectură, că în Gorj totul se fură”.
Legat de noul prefect Victor Banţa, fostul subprefect Dan Ilie Morega se abţine să facă vreun comentariu, zicând că va încerca o evaluare a acestuia la câteva luni de la numirea sa în funcţie dar că, spre deosebire de fostul, acesta are în avantajul său tinereţea.