Bolnavii din spitale iesene au ajuns sa-si cumpere pina si morcovi sau piine pentru masa. Administratorii unitatilor medicale declara ca au ajuns la fundul sacului. Situatia pare greu de crezut in conditiile in care, in acest an, Sanatatea a primit mai multi bani decit in 2007. Anomalia este cauzata de o birocratie excesiva: spitalele nu au inca bugetele aprobate.
In momentul de fata, spitalele iesene agonizeaza ca in urma cu zece ani. Bolnavii sint trimisi sa faca piata, piinea a ajuns un produs de lux, iar pentru un kilogram de morcovi rudele si insotitorii celor suferinzi trebuie sa cotizeze la ordinul bucatareselor.
Situatia este paradoxala, daca luam in calcul faptul ca in ultimii zece ani bugetul spitalelor a crescut, dupa cum spun oficialii guvernamentali, de cel putin trei ori.
Ce anume determina sufocarea? Managerii si doctorii au gasit "boala". Ei spun ca administratia sucomba sub o uriasa birocratie. Ei au bani pe hirtie nu si in practica. Asta nu face sistemul sa mearga. Este ca si cum i-ai spune unui bolnav suferind, ca e sanatos tun, doar ca pe hirtie.
In ce consta anomalia
Anomalia se manifesta la nivel national. Prin Legea Bugetului, Sanatatea ca domeniu general, prin urmare si spitalele, a primit mai multi bani decit anul trecut. Surplusul trebuie folosit pentru a acoperi cresterea salariilor la angajati, dar si cresterea preturilor la medicamente
, alimente si utilitati.
Problema este ca surplusul prevazut de lege nu a ajuns in spitale din motive birocratice, legate de negocierea contractelor spitalelor cu Casele de Sanatate
.
Spitalele primesc banii pe care i-au primit si anul trecut in lunile corespunzatoare, fara nici o majorare. In schimb, cheltuielile cu salariile si cu aprovizionarea se fac la noile preturi si cerinte. Asa se face ca, primind putin si cheltuind mult, spitalele au ajuns in numai trei luni la fundul sacului. Acolo au dat de situatii de cosmar.
La Spitalul de Copii "Sf. Maria" plinge copilul, se plinge si mama
La Spitalul de Copii „Sf. Maria", anomaliile se manifesta cel mai acut. Acolo, pe linga copilul bolnav internat, mai trebuie spitalizata si mama, ceea ce mareste cheltuielile zilnice. Bugetul mic face doua victime deodata. „Am fost internata cu copilul pentru ca avea indigestie si mi-au spus sa cumpar eu morcovii pentru supa. Am luat din piata 1 kilogram si l-am dat tot la bucatarie, dar copilul meu nu a mincat nici un morcov macar. Cred ca a facut mincare pentru tot etajul cu ce am cumparat eu", povesteste Catalina I., mama unui copil internat la Spitalul de Copii „Sf. Maria".
Dar morcovul este cel mai neinsemnat pe lista nevoilor. Parintii care isi aduc copiii aici ajung in situatia sa cumpere medicamentele si aparatele necesare vindecarii. „Fetita mea a facut pneumonie si a stat internata cu sotia. In fiecare zi imi spunea ca trebuie sa-i mai cumpar cite ceva. Ne-au pus sa aducem si medicamente, si aparatul de aerosol, plus mincarea pentru sotie, pentru ca cea din spital nu era suficienta", a declarat Gabriel G., tatal unui copil tratat la Spitalul de Copii „Sf. Maria".
Managerul Marin Burlea, recunoaste situatia critica a spitalului din cauza finantarii si dezvaluie si o alta consecinta, imposibilitatea de a continua investitiile incepute. „Avem bani cit sa supravietuim, insa problema este ca nu putem misca nimic, stam pe loc cu toate investitiile. Atit timp cit functionam dupa actele aditionale, trebuie sa gestionam banii pentru nevoile urgente", a declarat dr. Marin Burlea.
La "Sf. Spiridon", managerul ameninta Casa de Asigurari
La cel mai mare spital din Moldova, „Sf. Spiridon", anomalia are doua capete, unul pentru 2007 si altul pentru 2008. Aceasta unitate nu a primit nici macar fondurile pentru cazurile rezolvate in cursul anului trecut. Pe contractul incheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate mai are de primit peste 5 milioane de lei noi.
„Noi am tratat pacienti pentru care nu am primit nici pina acum toti banii. In plus, nu mai accept sa inchei si anul acesta un contract dezavantajos pentru spital. Nu mi se pare normal ca eu sa primesc decontul pe caz rezolvat de 1.380 de lei, mai mic decit la alte spitale care trateaza pacienti mai putin critici. La negocieri voi solicita macar 2.000 de lei pentru fiecare caz", afirma ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului Judetean „Sf. Spiridon".
Avind multi angajati, spitalul a dat repede de fundul sacului. „Noi inca nu am primit banii pentru luna februarie de la Casa de Asigurari, iar salariile angajatilor le-am virat, nu putem sa lasam personalul sa astepte. In plus, a trebuit sa dam salariile marite", a incheiat ec. Ioan Barliba.
Buget de criza la Recuperare si Urgente
Si conducerea Spitalului Clinic de Recuperare se plinge de lipsa banilor, dupa ce din ianuarie, din acelasi buget de salarii, s-au acordat lefuri mai mari pentru angajati.
„Avem bani cit sa traim. Stam cu proiectele in sertar si asteptam banii. Pina atunci nu putem misca nimic. Avem cel putin cinci proiecte care necesita sume importante de bani si care nu le putem incepe. Noi sintem ca si cum am pornit la piata sa cumparam de toate, dar fara sa stim citi bani avem in portofel", a precizat dr. Cristina Dobre.
Aceeasi situatie este si la Spitalul de Urgente „Sf. Ioan", unde s-a apelat la bugetul de rezerva al Fundatiei cu acelasi nume. „Sint putini banii, asta-i adevarul. Asa e la inceput de an, mergem cu buget limitat. Noi ne straduim sa asiguram tot ce trebuie pentru buna functionare a actului medical, si cam atit", afirma dr. Lucian Popa, managerul Spitalului de Urgente „Sf. Ioan".
La "Socola", nici banii de piine nu mai ajung
Probleme cu banii au si spitalele care primesc finantare direct de la Ministerul Sanatatii, cum ar fi Spitalul de Psihiatrie „Socola". Aici, pe linga faptul ca toate investitiile au fost oprite, conducerea a avut probleme si cu aprovizionarea blocului alimentar
.
„In luna februarie nu mai aveam de unde sa cumparam piine la pret mic. Furnizorul cu care aveam contractul de aprovizionare a marit pretul, iar noi nu ne permitem sa platim nici un leu in plus. Pina la urma am gasit o firma care a fost de acord sa ne aduca piine cu 1 leu, si pentru moment s-a rezolvat situatia", a declarat dr. Calin Scripcaru, managerul Spitalului de Psihiatrie „Socola".
In vremuri de criza, cistiga cel cu pretul mai mare
Dar la „Socola" se pare ca avem de-a face cu un caz „fericit". Problema cea mai mare cu care se confrunta managerii este ca birocratia nu le permite ca in aceasta perioada cu buget de austeritate sa aleaga furnizorii cei mai ieftini, ci sint obligati sa faca aprovizionari tot de la firmele contractate anul trecut, chiar daca au preturi mai mari.
Recent, Guvernul a aprobat proiectul pentru contractul cadru al acestui an, insa el nu poate fi pus in aplicare pina nu se emit si normele metodologice. „Deocamdata, noi nu am primit nici un ordin conform caruia sa incepem contractarile cu spitalele. Pina la acestea nu putem stabili bugetele pe anul in curs. Din pacate s-a intirziat, si probabil ca finantarile
se vor semna pina la jumatatea lunii aprilie", a explicat Cristian Lapusneanu, presedinte intermiar al CAS.