Adopta strategii sofisticate pentru a-si captura prada. Obisnuiesc sa vaneze pornind de la "o baza de operatiuni" in apropiere de locul in care traiesc. Calibreaza factori precum numarul prazii si accesul la ascunzatoarea lor. Rechinul alb are multe in comun cu criminalii in serie si teribila lor reputatie. Dupa cum a asigurat
o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din Miami, acesti mari pradatori nu isi cauta victimele in mod arbitrar, ci utilizeaza strategii sofisticate de vanatoare care amintesc de calculele reci ale criminalilor cei mai sangerosi, scrie El Mundo, monitorizat de Agerpres.
Cercetarile realizate de biologul marin Neil Hammerschlag si colegii sai, publicate de revista Journal of Zoology au comprobat ca rechinii, asemeni criminalilor in serie, obisnuiesc sa atace de la "o baza de operatiuni" pe care si-o aleg pentru a calibra factori precum numarul potential al prazii si posibilitatea de a gasi o ascunzatoare pentru a-si lua prin surprindere victima.
Pana acum se stia putin despre strategiile de vanatoare ale rechinului, exceptand faptul ca isi alege locuri cu putina lumina si ca animalele de talie mare sunt mai buni
vanatori decat cele mici. Oamenii de stiinta vroiau sa studieze acest comportament in profunzime si au decis sa urmareasca metodologia creatorilor de "profiluri", investigatorii politisti specializati in determinarea personalitatii asasinului.
Pentru a atinge acest obiectiv, Hammerschlag si colegii sai au cercetat o zona din apropiere de Seal Island, in Africa de Sud, unde s-au produs
340 de atacuri ale rechinilor asupra focilor, pentru a verifica daca acesti pradatori folosesc o anumita strategie pentru a-si alege locul de unde sa-si atace victimile.
La criminalii umani, punctul care serveste drept baza este de obicei locul unde traiesc si lucreaza acesti ucigasi. Criminalii in serie sau violatorii actioneaza in astfel de locuri. Cercetatorii au conchis ca rechinul alb isi instaleaza la randul sau o baza de cautare nedefinita de unde obisnuiesc sa atace focile la circa 100 de metri distanta de zona in care traiesc.
Potrivit lui Hammerschlag, acest lucru arata ca rechinul alb nu isi lanseaza atacurile intamplator, ci adopta strategii precise din locurile ales anume pentru asta. Totul pare sa indice ca isi aleg baze de operatiuni dupa ce verifica ca este o zona de unde au acces usor la prada, unde apele nu sunt prea tulburi si pot vedea usor focile si sa nu intre in competitie cu alti rechini.
Rechinii mai mici si mai tineri nu aplica reguli atat de clare si au mai putin succes cand trebuie sa-si gaseasca prada. Potrivit autorului, aceasta sugereaza ca rechinii isi amelioreaza strategiile de-a lungul vietii, pe masura ce capata mai multa experienta. "Cu cat devin mai maturi si mai mari descopera cele mai bune locuri de unde pot vana cu succes", asigura Hammerschlag.
"Comportamentul rechinilor cand vaneaza este foarte greu de deslusit iar acest lucru face dificila intelegerea modului cum pradatorii isi aleg victimele", comenteaza Steven Le Comber, un expert in comportamentul animalelor de la Universitatea din Londra.