Presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, Nicolas Sarkozy, si presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, au convenit ieri la Paris sa semneze un "acord de asociere", care ar trebui sa consfinteasca apropierea Ucrainei de UE, dar care inchide de fapt usa europeana Kievului.
Summitul UE-Ucraina, care trebuia sa aiba loc la Evian, pe malul Lacului Leman, a fost mutat la Paris, la Palatul Elysée, pentru ca cei trei responsabili europeni (Sarkozy, Jose Manuel Barroso si Javier Solana) abia se intorsesera in ajun din vizita efectuata la Moscova si Tbilisi.
De altfel, reuniunea a stat sub semnul conflictului georgian, ucrainenii sperand sa obtina un angajament ferm in privinta aderarii la UE, europenii tratand problema cu multa precautie. Declaratia finala mentioneaza ca "Ucraina este o tara europeana" care "impartaseste istoria si valorile europene", "recunoaste aspiratiile europene ale Ucrainei" si ca noul tratat "va lasa deschisa chestiunea dezvoltarii in continuare, gradual, a relatiilor dintre Ucraina si UE".
Acordul urmeaza sa fie semnat in 2009 sau in 2010, in functie de evolutia negocierilor, si ar urma sa reglementeze relatiile bilaterale pentru "zece ani sau mai mult". In plus
, potrivit unui diplomat francez citat de EUObserver, un acord de asociere nu garanteaza in viitor o eventuala aderare pentru ca "UE are asemenea acorduri si cu Chile sau Maroc". Pana si discutiile privind eliminarea vizelor de calatorie in statele UE pentru ucraineni trebuie privita "intr-o perspectiva pe termen lung". In aceste conditii, reactia delegatiei ucrainene a fost una de dezamagire: "Am impresia ca perspectiva europeana a Ucrainei s-a inchis", a declarat un oficial de la Kiev, fara sa tina seama de viziunea Palatului Elysée, care a vorbit despre "o zi mare" pentru relatiile bilaterale.
» Marea
Britanie, Suedia, Cehia, Polonia si statele baltice au sustinut aderarea Ucrainei la UE in vreme ce Germania si statele Benelux s-au opus.
» Timosenko nu respinge o alianta cu Ianukovici
Premierul ucrainean, Iulia Timosenko, a admis pentru prima oara ca ar putea forma o coalitie de guvernare cu opozitia prorusa. Ea a evocat, intr-o conferinta de presa, trei posibilitati: refacerea coalitiei prooccidentale cu formatiunea presedintelui Iuscenko, organizarea de alegeri legislative anticipate sau "schimbarea formatului coalitiei" de guvernamant, ceea ce presupune formarea unei aliante intre Blocul Iulia Timosenko si Partidul Regiunilor condus de Viktor Ianukovici. In opinia sefului guvernului de la Kiev, cea mai proasta varianta o constituie alegerile. Criza politica din Ucraina a afectat si relatiile Kievului cu UE, ministrul polonez de Externe, Radek Sikorski, apreciind saptamana trecuta ca aceasta "nu putea veni intr-un moment mai prost".