vineri, 24 iulie 2009

Ford nu are nevoie de credite guvernamentale din partea SUA

ord Motors are suficiente lichidităţi cu care să-şi finanţeze planul de restructurare şi, în ciuda scăderii masive a vânzărilor auto, compania
nu consideră că este cazul să ceară credite
guvernamentale, susţine directorul general al Ford, Alan Mulally.

"Nu vrem să ne mai împrumutăm. Avem suficiente lichidităţi cu care să ne finanţăm planul de transformare, ceea ce înseamnă că afacerile noastre sunt într-o stare destul de bună", le-a spus Mulally reporterilor la reuniunea Asociaţiei Naţionale a Dealerilor de Automobile.

Competitorii Ford din SUA, General Motors Corp şi Chrysler LLC, au primit aprobare în decembrie pentru credite guvernamentale de 17,4 miliarde dolari cu care să evite intrarea în faliment. Ford ceruse acces la o linie de finanţare de 9 miliarde dolari
de la guvernul Statelor Unite, dar nu căutase credite. Washingtonul nu dat, încă, un răspuns cererii înaintate de Ford.

Mulally a spus că Ford se află într-o poziţie mai bună decât competitorii săi pentru că a împrumutat mai bine de 23 miliarde dolari în 2006, pentru care a garantat cu majoritatea activelor, inclusiv cu binecunoscutul logo oval albastru al companiei.

El a mai spus că vânzările auto din Statele Unite din ianuarie sunt asemănătoare cu cele din decembrie, când au scăzut cu 36% faţă de cele înregistrate cu un an în urmă, la 10,3 milioane maşini.

Ford se aşteaptă ca noul preşedinte, Barack Obama, să demareze un pachet de stimulente economice care să redreseze vânzările auto în a doua parte a anului şi îşi menţine previziunea ca vânzările auto din SUA să atingă 12-12,5 milioane de maşini.

Previziunea înaintată de directorul Ford reprezintă cea mai optimistă varianta, în condiţiile în care analiştii au estimat pentru SUA vânzări de 10,1-12,5 milioane de maşini în 2009.

"În prezent, ţinând cont
de planurile de politică monetară şi fiscală, sunt convins că vom începe să ne revenim în a doua parte a anului", a mai spus Mulally.