joi, 9 iulie 2009

SUA trec la sancţiuni împotriva Rusiei

n replică, Moscova nu dă înapoi în faţa administraţiei de la Washington şi îşi respectă promisiunile făcute proruşilor din Osetia de Sud şi Abhazia.
Rusia nu se dezminte şi rămâne ferm pe poziţii. Moscova a calificat, ieri, decizia Statelor Unite ale Americii de a suspenda acordul nuclear civil din cauza conflictului ruso-georgian drept „eronată şi politizată“, după cum se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe rus, relevă AFP. „Şi momentul ales pentru a anunţa această decizie ne uimeşte“, adaugă ministerul rus.

Decizia Statelor Unite de a retrage acest acord de pe ordinea de zi a Congresului a fost anunţată luni seară, în timp ce preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, negociau retragerea completă a forţelor ruse din Georgia, excepţie făcând regiunile separatiste.
Acordul nuclear civil dintre cele două mari
puteri le-ar fi permis celor două părţi să dezvolte relaţii comerciale în acest sector, luptând, totodată, împotriva proliferării nucleare. Anunţând oficial Congresul în legătură cu decizia sa, preşedintele american George W. Bush a explicat acest lucru prin faptul că executivul rus a luat măsuri „incompatibile cu relaţiile paşnice cu Georgia, statul său învecinat suveran şi democratic“.

Rusia îşi urmează calea
În acest timp, Moscova a stabilit, ieri, oficial, relaţii diplomatice cu cele două republici separatiste georgiene, Osetia de Sud şi Abhazia, în urma unui schimb de note diplomatice. Anunţul a fost făcut de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Moscova îşi anunţase intenţia de a stabili relaţii diplomatice cu Osetia de Sud şi Abhazia la scurt timp după ce le-a recunoscut independenţa, pe 26 august. Ambele republici şi-au anunţat disponibilitatea de a găzdui baze militare ruse. De altfel, Moscova a anunţat, ieri, că va menţine circa 8.000 de militari în Abhazia şi Osetia, aceste trupe nefiind de menţinere a păcii, după cum a precizat ministrul rus de externe, ci forţe armate. Rusia va semna în zilele următoare acorduri care oferă baza juridică internaţională pentru prezenţa forţelor ruse pe teritoriul acestor republici.