joi, 9 iulie 2009

SUA vor păstra în Irak doar câţiva aliaţi, declară un oficial american

umărul aliaţilor SUA implicaţi în războiul din Irak va fi redus până la sfârşitul anului, a declarat ieri un oficial american, relatează Reuters.

Oficialul a vorbit cu reporterii după ce Bush a prezentat oficial un plan de reducere modestă a numărului militarilor americani din Irak până la sfârşitul mandatului său, retrăgând doar 8.000 de soldaţi.

"În timp ce remodelăm structura forţelor americane, vom remodela şi coaliţia. Vom trece de la circa 29 de ţări la doar câteva, în următoarele 90 de zile", a explicat oficialul.

Bush a spus că retragerea trupelor este posibilă datorită ameliorării nete a securităţii în Irak, dar a spus clar că orice retragere mai importantă ar putea periclita rezultatele obţinute.

"Aceeaşi logică a succesului va fi aplicată în următoarele luni în ceea ce priveşte coaliţia. Unele dintre contingente sunt mai degrabă mici, în timp ce altele sunt mari
, cum este cel britanic", a explicat oficialul. El a refuzat să spună ce ţări îşi vor retrage contingentele. "Motivul este că dorim ca guvernul irakian să emită oficial invitaţii, pe bază bilaterală, celor câteva ţări", a adăugat el.