gea contra fumatului a adus dupa sine controale in localuri, restaurante ori discoteci, iar amenzile aplicate de inspectori, usturatoare
Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Cluj desfasoara în aceste zile, pâna la data de 16 ianuarie, un control tematic aprofundat prin localurile si discotecile municipiului Cluj-Napoca, pentru a constata stadiul aplicarii de catre managerii si operatorii economici a Ordonantei Guvernului nr. 5 din 30 ianuarie 2008, privind modificarea si completarea Legii nr. 349 din 2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Astfel, în ultimele doua zile, inspectorii OJPC au controlat 14 unitati de alimentatie
publica (baruri, cafe-baruri sau cofetarii) si au aplicat amenzi la sapte operatori economici. În cazul altor doi au sistat temporar activitatea unitatii, pâna la amenajarea corespunzatoare a spatiului.
Reamintim ca ordonanta stabileste ca acolo unde exista spatii închise, utilizate sub 100 de metri patrati, conform acestei ordonante, managerul poate opta pentru folosirea acestuia pentru fumatori sau, dimpotriva, nefumatori. Însa în cazul în care exista peste 100 de metri patrati de spatiu
închis, este obligatoriu ca operatorul economic sa-si amenajeze spatiul, distinct, pentru fumatori si nefumatori.
De asemenea, chiar si în acest caz, nefumatorul nu are voie sa aiba accesul de trecere spre bar sau toaleta prin spatiul fumatorului sau spatiul pentru fumatori nu trebuie sa fie mai mare de 50 la suta din suprafata utila.
Seful OJPC Cluj, Lenuta Suteu, spune ca prea putini dintre patroni au facut modificarile necesare. „Unii patroni, mai ingeniosi, au instalat pe mesele
nefumatorilor un buton de comanda pentru bar, pentru ca sa nu se deplaseze clientul prin salonul fumatorilor. Însa din ceea ce am controlat la Cluj, o parte din agentii economici, cunoscând prevederile ordonantei, au început si si-au facut modificarile, ori au optat, în functie de marimea spatiului, la varianta fumatori sau nefumatori. Însa foarte multi au ignorat aceasta ordonanta si s-au trezit la data de 5 ianuarie 2009 exact în starea de acum doi ani”, a afirmat Lenuta Suteu.
Potrivit aceleiasi surse, problemele apar tocmai în cazul barurilor, discotecilor sau restaurantelor care reprezinta cel putin 50 la suta din suprafata spatiului si care sa trebuie sa fie ventilat corespunzator.
„Foarte putine întrunesc conditiile si acestea sunt restaurantele vechi, concepute initial cu saloane pentru servit masa, cu intrari si iesiri separate. Problema va fi în cazul discotecilor, unde va fi greu sa se faca o delimitare precisa între fumatori si nefumatori”, a mai spus Lenuta Suteu.
Amenzi de la 250 de lei
påna la 1.000 de lei
O alta problema a aparut în cazul localurilor din centrul municipiului Cluj-Napoca, cele cu spatiu mai mare de 100 de metri patrati. Întreaga zona, fiind considerata de patrimoniu, este nevoie de aprobari speciale pentru modificarea încaperilor, astfel ca majoritatea patronilor au optat deja pentru sistarea activitatii sau încadrarea localului la categoria “nefumatori”, varianta conforma si cu optiunile din Comunitatea Europeana.
„Amenzile nu sunt prea mari, sunt cuprinse între 250 si 1.000 de lei, dar nu aceasta este masura acestei legi, ci sa se faca ceva util de la bun început, mai ales ca multi patroni si-au amenajat spatiile în anul 2007 altfel decât cere ordonanta, adica spatiu egal între fumatori si nefumatori. Au lasat nefumatorilor o masa sau doua – iar fumatorilor, de pilda, zece. Ei trebuie sa înteleaga ca si noi vom ajunge în câtiva ani sa interzicem complet fumatul în spatiile publice închise, asa cum se petrece în câteva tari din Occident”, a adaugat Lenuta Suteu.
În încheiere, seful OJPC Cluj îi invita pe toti operatorii economici nelamuriti în privinta aplicarii acestei legi sa vina la sediul oficiului, unde li se vor acorda, gratuit, consultatii. Singura conditie este aceea ca respectivii sa isi stie cu exactitate marimea spatiului pe care il detin.