joi, 9 iulie 2009

Sarkozy ordonă revizuirea bazei de date Edvige, un Big Brother care a stârnit indignarea francezilor

rearea în Franţa a unei baze de date a poliţiei cu informaţii despre oameni politici, sindicalişti şi chiar minori de 13 ani care ar putea aduce atingere ordinii publice a provocat indignarea asociaţiilor civile determinându-l pe preşedintele Sarkozy să ordone revizuirea acestui sistem.

Şeful statului francez i-a cerut ministrului de interne, Michele Alliot-Marie, să revadă planurile în legătură cu baza de date de securitate, denunţată de susţinătorii libertăţilor civile şi pusă sub semnul întrebării de înşişi oficiali din propriul guvern de centru-dreapta, relatează AFP.

Decizia, anunţată marţi seara, a fost salutată de presă. "Sarkozy revine asupra fişelor", a titrat miercuri pe prima pagină cotidianul de centru-stânga Liberation.

Baza de date Edvige - acronim de la Exploatare Documentară şi Valorificarea Informaţiilor Generale - care putea stoca
informaţii despre oameni activând în viaţa politică şi civilă, inclusiv detalii despre orientarea lor sexuală sau despre sănătate, a fost criticată, din ce în ce mai mult, încă de la aprobarea discretă a acestui proiect în luna iulie.

Zeci de mii de oameni au semnat o petiţie online împotriva bazei de date şi chiar membri ai Guvernului - între care ministrul apărării Herve Morin - şi-au exprimat îndoielile în legătură cu proiectul. Tot în Guvern, secretarul de stat pentru drepturile omului Rama Yade a cerut să fie făcute "precizări" şi să fie aduse "clarificări" în legătură cu chestiunea orientării sexuale a persoanelor fişate.

Principala forţă de opoziţie, Partidul Socialist, a cerut Guvernului să retragă decretul şi să dea explicaţii în faţa Parlamentului.

Liderii sindicali şi patronii, care vor fi principalele ţinte ale bazei de date, nu au rămas fără replică şi şi-au manifestat, la rândul lor, împotrivirea. Nu mai puţin de 13 recursuri au fost depuse la Consiliul de Stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă din Franţa, care se va pronunţa asupra legalităţii măsurii la sfârşitul lunii decembrie.

Iniţial Guvernul a luat apărarea Edvige spunând că este o simplă bază de date care nu face nimic mai mult decât să centralizeze informaţii stocate iniţial separat de mai multe organisme
de securitate care acum au fuzionat. Guvernul a încercat să calmeze polemica promiţând garanţii şi menajamente.

Marţi, ministrul de interne Michèle Alliot-Marie a promis unele modificări pentru a limita fişarea tinerilor de 13 ani şi s-a declarat dispusă să furnizeze "într-o lege" toate garanţiile necesare pentru libertăţile publice. Între altele, autorităţile ar avea în vedere să elimine informaţiile referitoare la orientarea sexuală şi datele despre sănătătate şi se întreabă dacă este oportună fişarea personalităţilor.

Baza de date a fost creată prin decret publicat la 1 iulie şi va fi administrată de Direcţia Centrală pentru Securitate Publică (DCSP), moştenitoarea, din vară, a Informaţiilor generale, o instituţie considerată mult timp un fel de poliţie politică, precizează AFP.

Avocatul Jean-Marc Fédida este de părere că Edvige înseamnă posibilitatea de "a fişa întreaga populaţie franceză".