Ordinul prezidential semnat de Obama pe 22 ianuarie deschide un capitol cu totul nou si surprinzator. Peste un an, a decis noul presedinte american, se va inchide centrul de detentie de la Guantanamo, iar de acum inainte toti prizonierii vor putea fi interogati doar in termenii strict prescrisi de "Army Field Manual", ceea ce inseamna asimilarea acestor persoane cu prizonierii de razboi dintr-un conflict militar clasic.
"Mesajul pe care dorim sa-l transmitem lumii intregi - a declarat Obama- este ca SUA intentioneaza sa continue lupta impotriva violentei si terorismului si ca vom proceda cu vigilenta si eficacitate intr-un mod care sa fie in acord cu valorile si idealurile noastre. Vrem sa invingem. Dar o vom face in proprii nostri termeni".
Impactul acestor decizii va fi enorm si este aproape imposibil de estimat care vor fi toate urmarile politice, juridice si administrative ale acestor decizii care schimba total viziunea precedentei administratii care daduse liber folosirii "tehnicilor speciale de interogare", eufemism pentru toate formele imaginabile de tortura, impotriva celor care erau inchisi la Guantanamo, "incercarea lui Bush de a crea o gaura neagra legala" cum a numit-o Obama, sub pretextul luptei impotriva terorismului.
Prima
consecinTA, extrem de serioasa prin posibilele sale consecinte viitoare, inclusiv in plan penal, este recunoasterea statutului de prizonier de razboi, in termenii definiti de Conventia de la Geneva, calitate
aplicabila din acest moment - fie si ca exceptie retroactiva - pentru obtinerea anularii tuturor deciziilor luate pana acum de tribunalele militare exceptionale care au judecat pana acum cazurile unora dintre cei 779 prizonieri, cati au trecut pana acum pe la Guantanamo incepand cu ianuarie 2002, atunci cand a fost adus acolo primul lot de 20 de prizonieri din Afganistan.
Problema este extREm de complicata pentru ca, pe 29 iunie 2006, Curtea Suprema a SUA a decis ca tribunalele militare decise prin ordinul administratiei Bush pentru a judeca detinutii de la Guantanamo sunt ilegale, nefiind conforme nici unui act al Congresului si a respins ca totalmente nefondat argumentul ca prevederile Conventiei de la Geneva nu s-ar putea aplica detinutilor respectivi.
Este adevArat cA, la doua saptamani dupa asta, intr-un memo al Departamentului Apararii se anunta luarea in considerare a deciziei Curtii Supreme si ca detinutilor li se vor aplica prevederile respectivei Conventii dar nici un moment nu s-a admis ca statutul lor era cel al unor prizonieri de razboi si nu cel preferat de administratia Bush, cel de "unlawful ennemy combatants"... Ceea ce avea sa recunoasca John McCain cand, protestand impotriva deciziei Curtii Supreme, avea sa afirme despre detinutii de la Guantanamo: "Acesti oameni nu sunt cetateni. Nu li se confera si nici nu li s-au conferit drepturile pe care le au cetatenii americani".
SA presupunem cA, incepand cu 11 iulie 2006, prizonierilor de la Guantanamo li s-ar fi asigurat
conditii juridice normale in procese. Dar cine si cand va raspunde pentru ce s-a intamplat in perioada ianuarie 2002 - iulie 2006? Daca ordinul de infiintare a tribunalelor militare extraordinare este ilegal, atunci care vor putea fi consecintele juridice pentru cei care au semnat ordinul ilegal al infiintarii lor si au avalizat toate deciziile luate de acestea? Cine Si cAnd va rAspunde pentru ordinul de a fi aplicate tehnicile speciale de interogare, identice cu cele folosite la Abu Ghraib in Irak sau Baghram in Afganistan? Nu trebuie uitat ca exista, in afara Raportului Consiliului Europei redactat de Dick Marty si alte doua documente
oficiale extrem de grave: cel din februarie 2006 al ONU pe tema drepturilor omului si din aprilie 2006 (Comitetul ONU impotriva torturii) care mentionau in termeni expliciti cazurile de tortura de la Guantanamo, acuzatii reiterate acum de fosti detinuti sau chiar in declaratii ale unor inalti oficiali americani.
Deja a Inceput sa se vorbeasca despre posibile actiuni judiciare impotriva unor fosti demnitari care sa fie acuzati de crime de razboi sau de complicitate la comiterea unor asemenea fapte. Nu stiu daca asta se va si intampla, insa sunt sigur ca Presedintele Obama a ridicat capacul cosului de trestie in care se afla cobrele.
ERATA. Dintr-o regretabila eroare, in numarul din 24 ianuarie al ziarului, la editorialul lui Cristian Unteanu a aparut titlul "Gaza - al doilea front"in loc de "Europa si perspectiva revoltelor sociale". Ne cerem scuze fata de cititori si autor.