joi, 19 februarie 2009

Politicianul, ochiul dracului

De cata fatarnicie este capabil dl. Traian Basescu puteti sa apreciati privind citatele pe care le reproducem alaturat. Votul uninominal - ca si comunismul, ca si Securitatea, ca si RAAPPS, ca si retrocedarea proprietatilor - este o moneda de schimb pe care dl. Basescu o intoarce cand pe luat, cand pe platit, in functie de directia loviturilor sale de speculant la bursa politica. Au fost hilare si dezolante totodata pentru mine niste reactii la "Gandul zilei" de ieri, cum ca as fi impotriva votului uninominal. In februarie 1990, publicam in "Tineretul liber" primul articol, cred, din presa romana despre votul uninominal, intitulat "Sa votam oameni!" Sintagma "vot uninominal" imi era practic necunoscuta, dar pledam cu ardoare pentru posibilitatea de a alege oameni si nu "liste oarbe" - mi se parea singura garantie in democratia primitiva a acelui inceput de lume.

Ani de zile, la ziarul Adevarul, impreuna cu ProDemocratia, am sustinut o campanie
pentru introducerea votului uninominal. In ultimii ani, pe dos fata de cursul "revelatiei" d-lui Basescu, am capatat o viziune mai realista asupra lui - e un medicament eficient, dar cu contraindicatii si efecte adverse deloc neglijabile. De pilda: va mai patrunde in Parlament un individ ca peremistul Dan Claudiu Tanasescu, care trece de doua ori pe la urne, si inca la un vot cu incarcatura motiunii impotriva lui Macovei? Vor mai ajunge un asemenea maimutoi si altii ca el sa se numeasca senatori? Datele tehnice privind uninominalul, pe care le prezentam in numarul de azi, nu exclud nicidecum aceasta posibilitate. Asupra PRM, de altfel, votul uninominal nu cred ca va avea vreun efect, acolo se voteaza cu cardul, cardul lui C.V.Tudor, alte fiinte, in afara, eventual, de Oana Zavoranu, nu exista. In schimb, e posibil ca, in mod paradoxal, oameni seriosi sa ramana pe dinafara si o parte insemnata din electorat sa nu aiba reprezentare.

Posed niscai ani de puscarie, daca insulta e reintrodusa in Codul Penal, prin ceea ce am scris si spus despre clasa politica romaneasca.

Dar n-am vizat niciodata altceva decat indreptarea zisei clase prin critica, oricat de dura. Or, presedintele Basescu trece acum la diabolizarea intregii clase politice, cu un scop foarte precis: supravietuirea politica personala. Nazistii au institutionalizat ura de rasa. Comunistii au teoretizat si aplicat ura de clasa. Vi-l amintiti pe Ion Iliescu strigand in 1996: "Vin mosierii!" Nu altceva face acum Traian Basescu, doar ca inlocuieste rasa - evreul, tiganul, clasa sociala - chiaburul "ochiul dracului", burjuiul, boierul, cu clasa politica - parlament, guvern, partide - pe care, odata cu sintagma "coalitie transpartinica", o asimileaza in totalitate coruptului, "ochiul dracului".

Celor care, citind aceste randuri, vor striga iarasi ca am ceva cu Basescu, le spun ca si dl. presedinte este un demn reprezentant al clasei politice - pe cale de consecinta, scriu consecvent pentru indreptarea, nu pentru diabolizarea sau debarcarea lui Traian Basescu.