joi, 19 februarie 2009

Datoria Zambiei fata de Romania, vanduta de 10 ori mai ieftin

Guvernul roman a imprumutat Zambiei fonduri pentru achizitionarea de tractoare

O serie de companii internationale cumpara datoriile externe ale statelor din lumea a treia pe sume derizorii si ulterior dau in judecata guvernele tarilor respective cerand achitarea sumelor in cuantumul initial, relateaza BBC News Online
, care prezinta cazul unei datorii a Zambiei fata de Romania.
Un tribunal din Londra urmeaza sa dea verdictul intr-un proces intentat de o astfel de companie statului Zambia, caruia ii cere achitarea a 40 de milioane de dolari, datorie achizitionata pentru mai putin de patru milioane de dolari de respectiva firma.
Potrivit BBC, in 1979, guvernul roman a imprumutat Zambiei fonduri pentru achizitionarea de tractoare romanesti, dar statul african nu a putut achita suma integrala si 20 de ani mai tarziu cele doua tari au negociat sa lichideze datoriile in schimbul achitarii de trei milioane de dolari de catre autoritatile de la Lusaka. Datoria insa a fost cumparata de o companie pentru mai putin de patru milioane de dolari. Imediat dupa tranzactie, aceasta a dat in judecata guvernul zambian cerand achitarea intregii datorii, la care se adauga si dobanzile, suma finala ridicandu-se la 40 de milioane de dolari.
Comunitatea internationala isi exprima ingrijorarea ca astfel de practici vor priva statele sarace de ajutorul international de care beneficiaza. "Patruzeci de milioane de dolari este valoarea intregului ajutor primit anul trecut", a declarat Martin Kalunga-Banda, consilier al presedintelui Zambiei.

Creanta a fost cesionata de Radu Vasile

Datoria pe care Republica Zambia o avea catre Romania a fost vanduta, in 1998, firmei Donegal International Ltd, prin intermediul unei hotarari de guvern in acest sens, semnata de primul ministru de la acea vreme, Radu Vasile. Actul normativ (HG nr. 429/27.07.1998) se referea la cesionarea mai multor creante ale Romaniei asupra unor tari ca Angola, Peru si Zambia. Ulterior, urmare a unei intelegeri cu statul peruan, hotararea a fost modificata prin alt act normativ, din care era exclusa cesiunea creantei asupra Republicii Peru. Pe hotararea initiala de cesionare a creantelor si-au pus semnatura mai multi oficiali care si in actualul guvern detin sau au detinut functii de ministru, cum ar fi Radu Berceanu (la acea vreme ministrul Industriei si Comertului) si Mihai Razvan Ungureanu (secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe). çn calitate de ministru al Finantelor, hotararea a fost contrasemnata de Daniel Daianu. Apoi, actul normativ de modificare a celui initial a fost semnat de succesorul acestuia la portofoliul Finantelor, Decebal Traian Remes. Romania a incasat doar 11 centi/dolar in urma valorificarii de catre Donegal International Ltd a datoriei Zambiei.