joi, 19 februarie 2009

"Nu caut pretexte pentru un razboi cu Iranul"

Presedintele SUA, George W. Bush, a incercat ieri, intr-o conferinta de presa ad-hoc, sa calmeze temerile opiniei publice ca va ataca Iranul pe baza unor informatii eronate (cum s-a dovedit a fi cazul Irakului). Potrivit Washington Post, mai multi membri ai Congresului au pus sub semnul intrebarii recentele declaratii ale Casei Albe ca Teheranul ofera sprijin direct insurgentei din Irak si ca presedintele Bush are de gand intr-adevar sa rezolve problema iraniana pe cale strict diplomatica, asa cum sustine insistent. Oficiali din serviciile
de informatii si din armata militara au declarat, sub acoperirea anonimatului, ca cele mai multe atentate impotriva fortelor coalitiei sunt realizate cu arme extrem de performante, de provenienta iraniana si ca pe teritoriul Irakului opereaza brigazile al-Quds, grupare paramilitara iraniana.

"Armele iraniene sunt acolo (n.r. in Irak) si au fost aduse de fortele al-Quds. Nu stim cine a ridicat telefonul sa dea ordinul trupelor al-Quds sa faca asta, dar stim ca ele sunt o parte vitala a guvernului iranian. Dar daca Ahmadinejad (n.r. presedintele iranian) a comandat al-Quds sa faca asta, nu cred ca stim asta. Iar eu intentionez sa fac ceva in legatura cu asta. Nu incerc sa gasesc un pretext pentru razboi (n.r. cu Iranul), incerc sa protejez trupele americane", a spus presedintele George W. Bush in conferinta de presa de miercuri. Sfatuit de consilierii sai sa nu mai acuze guvernul de la Teheran cat timp
nu exista dovada solida a acestui "telefon", liderul SUA s-a ferit sa mai indice cine anume ar fi avut initiativa sprijinirii insurgentei irakiene - ca ar fi vorba de presedintele Mahmud Ahmadinejad ori de liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. Oricum, este pentru prima data cand presedintele american confirma informatiile despre brigazile al-Quds, dezvaluite pana acum doar sub protectia anonimatului de oficiali militari si din serviciile de informatii. Informatiile sunt reale, a confirmat si purtatorul de cuvant al armatei americane in Irak, generalul William Caldwell (intr-un efort de coordonare exceptional intre Casa Alba si oficialii militari) pentru ca ele au fost obtinute chiar de la iranieni capturati de americani in Irak.

Chiar daca s-a ferit insa sa invoce direct numele vreunui oficial iranian, presedintele Bush nu a exonerat totusi conducerea iraniana de implicare in Irak. Nici nu prea avea cum. Brigazile al-Quds (care au fost in schimb acuzate foarte clar) - unitatea de elita a Corpului Gardienilor Revolutiei Islamice - opereaza la comanda directa a ayatollahului Khamenei si au ca sef pe Qassem Seleimani, consilier al aceluiasi Khamenei. Principala activitate a brigazilor este sa ofere expertiza si logistica "grupurilor revolutionare islamice" din afara granitelor iraniene - in Irak, teritoriile palestiniene, Liban (milioanele de dolari date de Hezbollah populatiei dupa atacul israelian proveneau exact de la brigazile al-Quds), in general in majoritatea statelor islamice. Iar actualul lider de la Teheran, Mahmud Ahmadinejad, se numara printre cei care au intemeiat fortele al-Quds, in anii '80, fiind deci prea putin probabil ca acestea sa ia o decizie fara ordinul oricaruia dintre cei doi. Brigazile opereaza in Irak inca dinainte de ofensiva din martie 2003, iar serviciile de informatii stiau de mult despre prezenta lor, asa ca intrebarea care se pune este de ce administratia de la Washington aduce abia acum in discutie aceasta problema, scrie The New York Times. Oricum, de unde anume a venit comanda, prea putin conteaza; "ceea ce conteaza insa este ca vom reactiona pentru a ne proteja trupele", a mai spus George W. Bush.