joi, 19 februarie 2009

La multi ani, Opera

In Europa se sarbatoresc astazi patru secole de teatru liric. AUDIO

In urma cu exact 400 de ani, printi si printese, aristocrati in calesti aurite se indreptau catre "Accademia dell’invaghiti" la invitatia ducelui Francesco Gonzava, principe de Mantua.

Bogatul nobil italian promitea un spectacol cum nu se mai vazuse: o "opera" - reprezentatie scenico-muzicala cu decoruri fastuoase, cu costume stralucitoare, cu cantareti si cu orchestra. Asa s-a nascut, se spune, opera "Orfeu" de Monteverdi, prima capodopera a acestui gen care, de patru veacuri, nu si-a pierdut farmecul si prospetimea.

Emotionanta poveste a celui care incearca sa o salveze din lumea mortilor pe iubita sa, povestita pe limba muzicii de inegalabilul maestru al Renasterii Claudio Monteverdi, a rascolit publicul, stimuland apoi o moda a spectacolelor de opera si un sir uluitor de noi si noi capodopere, adaptate, in timp
, curentelor clasic, romantic, impresionist etc.

Mari maestri, de la Mozart la Puccini, de la Rossini la Enescu, au semnat opere nemuritoare. Mari artisti, de la Hariclea Darclee la Pavarotti, de la Elena Teodorini la Placido Domingo, au devenit idoli ai publicului entuziasmat de performantele lor vocale si actoricesti.

"Zilele Europene ale Operei"

Cea mai complexa aniversare are loc la Paris, unde, sub genericul "Zilele Europene ale Operei", o multime de organizatii si institutii culturale si-au dat mana pentru a onora aceasta zi aniversara. Conferinta Zilelor Europene ale Operei va fi gazduita, de azi pana duminica, de Opera Nationala de la Paris, la Opera Bastille. Scriitorul Jacques Attali va inaugura conferinta cu o interventie asupra rolului muzicii in strainatate.

Personalitati ca Jose Manuel Barosso (presedintele Comisiei Europene), Federico Mayor (fostul presedinte al UNESCO), artisti de prima marime, directori de teatre lirice, compozitori, regizori, scriitori din intreaga lume participa la o suita de manifestari care sarbatoresc opera intr-un oras considerat o capitala a operei. Nu vor lipsi spectacole de gala, filme, simpozioane, conferinte de presa, dezbateri, emisiuni radio si TV, intalniri dintre public si artisti.

Numai Iasiul sarbatoreste

Parisul saluta opera, Franta saluta opera, Europa saluta opera. Dar Romania? Opera Nationala din Iasi pare a fi singura institutie romaneasca ce si-a mobilizat fortele in vederea participarii la acest val de manifestari.

Cu toate ca Opera ieseana este intr-o situatie imposibila, frumosul teatru fiind inchis pentru reparatii capitale, institutia-emblema a Moldovei muzicale a gasit formula de a fi totusi alaturi de marile teatre ale lumii in aceasta reverenta facuta istoriei genului.

Chiar astazi, la Muzeul Literaturii, se va inaugura "Salonul muzical" de la Casa Pogor printr-un recital cu tema "Personajul de opera in travesti", la care isi dau concursul mezzosoprana Maria Macsim Grierosu si pianista Vasilica Stoiciu-Frunza.

Maine, celebra opera "Nabucco", cu neuitatul ei "Cor al sclavilor", va rasuna in formula concertanta la Filarmonica, urmand ca miercuri sa revedem sfasietoarea poveste a Violettei din "La traviata", iar vinerea viitoare va avea loc o atragatoare Gala de Opera si Opereta.

"Faust", mai frumoasa decat "Lacrimi de iubire"

De-a lungul veacurilor, opera si-a amplificat magnetismul, de la spectacole traditionale in splendide teatre baroce pana la adaptari moderniste, de la CD-uri si DVD-uri pana la stiri si reportaje de scandal in mass-media privitoare la divele si tenorii de ieri sau de azi.

O arta in care isi dau mana muzica, poezia, teatrul, artele plastice, dansul etc., opera pare a fi unul dintre genurile cele mai prezente in preferintele publicului. Comedie sau drama, opera captiveaza, in egala masura, prin nepieritoare arii sau prin cutremuratoare monologuri, prin fermecatoare coruri ori prin emotionante duete, ramanand, la a 400-a aniversare, unul dintre cele mai atractive genuri muzicale.

16 februarie este "Ziua Operei". La multi ani, fermecatoare creatie a geniului artistic! La multi ani, teatre de opera! La multi ani Angelei Gheorghiu si tuturor marilor artisti romani care au dus gloria scolii muzicale romanesti pe toate meridianele, de la Teatro alla Scala din Milano si pana la Metropolitan Opera din New York!

La multi ani spectatorilor (atat de numerosi totusi, in ciuda declinului apetentei pentru cultura) care cred ca povestea lui "Faust" este mai frumoasa decat "Lacrimi de iubire" si ca hrana spirituala este mai indestulatoare decat micii si berea!