sâmbătă, 16 februarie 2008

RUGACIUNE PENTRU PITI

La biserica pe care selectionerul a renovat-o în satul natal, Orodel, oamenii îl invoca pe Dumnezeu pentru succesul nationalei la Euro 2008.

Orodel arata ca un sat parasit si oricarui vizitator îi ia cel putin o jumatate de ora sa gaseasca pe cineva cu care sa stea de vorba. Putinii oameni, majoritatea cu vârste cuprinse între 60 si 70 de ani, stiu ca o data la doi ani mai vine câte un ziar sau o televiziune pentru a întreba despre copilaria lui Victor Piturca.

In urma cu 52 de ani, pe 6 mai, într-o casa care acum nu mai exista, se nastea actualul selectioner al reprezentativei tricolore. In urma lui, la Orodel au ramas numai povesti si legende. Viceprimarul din Orodel, Ionel Ghita, ne dezvaluie una dintre ele, legata de norocul proverbial al selectionerului, mai ales la jocurile de noroc. "Toate lucrurile si hrana puse de ursitori la capul lui Victor au fost mâncate de câini, iar o vorba din batrâni spune ca persoana care pateste asta va avea noroc toata viata", povesteste viceprimarul.

Localnicii sustin ca Piturca nu are nicio datorie morala fata de Orodel, întrucât de la 4 ani s-a mutat la Craiova si venea doar în vacante pe acolo. Cu toate acestea a construit o fântâna si a restaurat biserica din sat. Desi este un bun crestin si are numele inscriptionat în biserica, porecla de "Satana" l-a ajuns din urma pe Piti si în locul sau de bastina. "Am auzit si noi ca are 666 la masina si la telefon. Se îmbraca si în negru... Dar e om bun, dom’le. A ajutat biserica si noi tinem la el. Cum sa fie Satana, daca are numele scris în fata altarului?", îsi apara satenii cel mai cunoscut "fiu".

Preotul Pisica face slujbe în favoarea tricolorilor

De când s-au terminat preliminariile, în fiecare duminica, preotul Ion Pisica si enoriasii se roaga pentru nationala lui Piturca la Euro 2008, dar sunt realisti si nu îi dau prea mari sanse de calificare din grupa. "Domnul Piturca e norocos, dar avem grupa grea de tot. Insa nu se stie. Si daca se califica...", spune Gheorghe Brasoveanu, cel mai bun prieten din copilarie al selectionerului, care este de-o seama cu acesta.

A donat mai multe scaune

In Orodel, o casa din trei este nelocuita, majoritatea familiilor venind în weekend, la câteva luni.

Orodelul este o comuna care se confunda cu numele lui Piturca si, pentru ca de foarte multe ori realitatea a fost deformata, localnicii sar sa-l apere, explicând ca selectionerul vine anual în sat. "Vine în general iarna, când îsi ia porcul pentru Craciun, numai ca nu prea mai are prieteni aici. Familia lui e plecata în Craiova, iar casa în care s-a nascut nu mai exista. A cumparat maica-sa una, acolo unde are si pamânt, dar nu locuieste nimeni în ea. Am vazut pe la televizor ca n-a mai dat pe aici de 20 de ani, dar nu-i adevarat. Doar am mâncat cu el nuci asta-iarna", spune unul dintre profesorii de la scoala. Multe din scaunele bisericii (foto) au fost date de Piturca, iar numele sau a fost trecut pe spatarul acestora.