Santierul Naval Orsova este specializat in constructia si reparatia de nave fluviale si are clienti din Olanda, Germania, Austria, Belgia si Romania. Fuziunea cu Servicii si Constructii Maritime Constanta, aprobata la inceputul acestui an de catre Adunarea Generala a Actionarilor ii va permite companiei sa construiasca si nave maritime si va duce la cresterea afacerilor cu 50%.
Santierul este detinut in proportie de 50% de SIF Transilvania, participatia SIF Oltenia se ridica la peste 12%, in timp ce Citibank Nominee detine aproape 10% din companie. Free-float-ul se situeaza la 28%.
Pentru Sicomed, analistii Broker Cluj au aplicat doua metode de evaluare a titlurilor, iar pretul tinta rezultat in urma calculelor a fost de 2,14 lei, respectiv 2,45 lei. Ultima tranzactie cu titlurile Sicomed s-a perfectat la un pret de 1,72 lei/actiune.
Compania farmaceutica a raportat anul trecut un profit de 6,5 mil. euro (23 mil. lei), in urcare cu 47% (in euro) fata de rezultatul din anul anterior de 4,4 mil. euro (16 mil. lei).
Free-float-ul Sicomed a sporit anul acesta dupa ce fondul american QVT Fund si-a facut iesirea din aceasta afacere prin vanzarea unui pachet de 14% din actiunile companiei, iar surse din piata spun ca acesta ar fi fost achizitionat de peste 100 de cumparatori diferiti.
Sicomed este detinuta in proportie de 75% de producatorul ceh de medicamente Zentiva, care este actionar direct cu 24% din actiuni si concertat prin intermediul vehicolului de investitii Venoma Holdings pe care l-a preluat si a carui participatie la Sicomed este de 51%.
De la inceputul anului actiunile Santierului Naval Orsova au urcat cu peste 120%, in timp ce titlurile producatorului de medicamente Sicomed au avut un randament modest de circa 3%.
Capitalizarea celor doua companii este de 47 mil. euro pentru Santier Naval Orsova, si 223 mil. euro in cazul Sicomed.