sâmbătă, 19 septembrie 2009
SUA incurajeaza investitiile americane in Serbia
Ambasadorul Statelor Unite la Belgrad a incurajat, companiile americane sa investeasca in Serbia, in cadrul unui forum destinat sa amelioreze relatiile comerciale dintre cele doua state, transmite Reuters. "In ultimii doi ani au fost realizate multe progrese in domeniul economic. Cred ca este momentul potrivit pentru a investi in Iugoslavia", a afirmat ambasadorul Willliam Montgomery, mentionand printre avantaje calitatea pietei si ameliorarea relatiilor cu statele vecine. Overseas Private Investment Corporation (OPIC), agentia guvernamentala a SUA pentru promovarea comertului si organizatorul forumului, a mentionat ca firmele americane sunt interesate mai ales de serviciile financiare, telecomunicatii si hoteluri. Forumul a fost organizat la numai cateva saptamani dupa ce SUA au facut un demers catre restaurarea relatiilor comerciale normale cu Serbia pentru prima data din 1992. In acel an, autoritatile de la Washington au retras statutul de "natiunea cea mai favorizata" in cadrul sanctiunilor impuse asupra Belgradului pentru rolul sau intr-o serie de conflicte balcanice. In luna iulie, Iugoslavia a exportat in SUA bunuri in valoare de 4 milioane de dolari, in timp ce importurile sale au fost de 61 milioane de dolari. "Speram ca aceasta conferinta va servi drept punct de referinta in dezvoltarea de relatii comerciale din ce in ce mai stranse intre SUA si Serbia", a declarat vicepresedintele OPIC, Ross Connelly.
Unele dosare cu credite externe nereturnate vor ajunge pe masa PNA
Unele dintre dosarele cu credite externe garantate de stat si nereturnate de societatile comerciale vor ajunge la Parchetul National Anticoruptie, pentru ca este vorba de sume foarte mari, suportate de bugetul statului - a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele AVAB, Ionel Blanculescu. AVAB a preluat, recent, de la Ministerul Finantelor Publice un numar de 22 de societati comerciale, din care 14 de stat si private, care au contractat, cu garantia statului, credite externe insumand nu mai putin de 567,9 milioane dolari. O parte din aceste credite nereturnate au scadente si in anii viitori, astfel ca valoarea creantelor, aferente garantiilor, poate ajunge in urmatorii 5-6 ani la aproximativ 800 milioane dolari. In functie de metoda de recuperare aplicata, AVAB va sesiza, daca este cazul, organismele competente pentru a constata daca exista raspundere penala sau civila pentru prejudiciu adus statului. De exemplu, AVAB scoate la vanzare in aceste zile Sanevit Arad, pentru care a evaluat un pret de vanzare de 19 milioane dolari, dar valoarea consolidata a creantei se ridica la 62 milioane dolari. "Daca in urma vanzarii acestui activ nu vom incasa intreaga valoare a creantei, dupa declararea falimentului societatii Sanevit vom inainta dosarul la institutiile competente, pentru a stabili raspunderea administratorilor si recuperarea diferentei de la
Nokia surprinde analistii prin intrarea pe piata jocurilor video
Compania finlandeza Nokia a intrat pe o noua piata, la inceputul acestei saptamani, cand a prezentat sapte telefoane mobile, inclusiv un terminal care poate fi utilizat si drept consola de jocuri video si care va intra in competitie directa cu produsul Gameboy Advance fabricat de Nintendo, transmite Reuters. Cu ocazia unei conferinte anuale, Nokia a dezvaluit N-Gage - primul sau telefon mobil ce permite consumatorilor sa ruleze jocuri video, stocate si distribuite pe carduri de memorie, pe un ecran color. Terminalul, care va fi lansat in februarie 2003, adreseaza o provocare directa grupului japonez Nintendo, care a vandut numai in Europa patru milioane de unitati din Gameboy Advance de la introducerea sa pe piata, in 2001. Ca si Nintendo, Nokia si-a exprimat intentia de a edita jocuri. Anuntul, care reflecta primul demers important al vreunui fabricant de telefoane mobile de a patrunde pe piata jocurilor video, i-a luat prin surprindere pe analisti. "Au marcat un punct impotriva Microsoft", a constatat Neil Mawston, din cadrul firmei de analiza a pietei Strategy Analytics, adaugand ca Nokia are, cu toate acestea, nevoie de jocuri captivante pentru a reusi pe aceasta noua piata. Vanjoki a refuzat sa ofere mai multe detalii, spunand ca acestea vor fi dezvaluite in februarie, cu ocazia lansarii. El a mai prezentat cinci modele de telefoane mai traditionale, echipate cu ecran color si aparat foto, precum si un nou model dotat cu tastatura, care sunt adresate unor variate categorii de consumatori si utilizeaza popularul standard GSM, care predomina in Europa, Africa si Asia.
Romania trebuie sa distruga 1.130 de tone de pesticide
Ca viitor membru al Uniunii Europene, dar si pentru protectia propriilor consumatori si a recoltelor, Romania trebuie sa adopte un anume regim in ceea ce priveste sanatatea plantelor si securitatea pesticidelor, in conformitate cu standardele UE. Administratia Fitosanitara din Romania va beneficia in acest sens de sprijin financiar din partea UE pentru adoptarea si aplicarea legislatiei comunitare in domeniu. Miercuri, la Ministerul Agriculturii, in prezenta ministrului de resort, sefului Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, si ambasadorilor Frantei si Olandei la Bucuresti, au fost lansate oficial doua programe PHARE de twinning (infratire) institutionala in valoare totala de 1,85 milioane euro. Fonduri substantiale sunt acordate pentru consolidarea capacitatilor institutionale si modernizarea infrastructurii de control si laborator. Un buget cumulat de 12,8 milioane euro, pentru perioada 2000-2002, a fost alocat astfel de Uniunea Europeana: 3 milioane pentru consolidarea institutionala, din care 1,85 milioane euro pentru doua proiecte de infratire institutionala pentru realizarea armonizarii legislative in domeniul sanatatii plantelor si al securitatii pesticidelor; 1,65 milioane euro pentru dotarea laboratorului central de carantina fitosanitara; 2,8 milioane euro pentru dotarea laboratoarelor de control al pesticidelor; 1,16 milioane euro pentru dotarea punctelor de inspectie de la frontiera; 3,8 milioane euro pentru neutralizarea a peste 1130 de tone de pesticide scoase din uz in intreaga tara. Aceasta ultima operatiune trebuie finalizata pana la sfarsitul anului 2003. In Uniunea Europeana sunt indentificate peste 320 de substante interzise de combatere a daunatorilor. "Trebuie sa ne asiguram ca sectorul agricol protejeaza sanatatea consumatorilor si mediul inconjurator. Metodele moderne de productie trebuie sa puna interesele consumatorilor pe primul plan, ceea ce va produce o schimbare fundamentala a rolului pe care ar trebui sa-l joace agricultura. Un sector agricol responsabil trebuie sa fie in acelasi timp viabil si sustenabil din punct de vedere economic, social si ambiental. Trebuie sa lucram din ce in ce mai mult cu natura si nu impotriva ei"- a declarat ieri Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. De asemenea, oficialul european a atras atentia ca, pentru a putea fi exportate pe piata UE, produsele romanesti trebuie sa indeplineasca standardele fitosanitare comunitare. Administratiile fitosanitare din Franta si Olanda s-au angajat in sustinerea eforturilor Romaniei de a moderniza serviciile in domeniu. Ele furnizeaza o gama larga de expertiza si trei din cei mai buni experti ai acestora ii vor secunda pe partenerii din administratia romaneasca pe timpul implementarii programelor PHARE.
"Duminica dimineata, pe 100 km, n-am vazut decat 2-3 tractoare"
De la celebrul pariu din '90 pana astazi, toate guvernele postdecembriste si-au facut un titlu de glorie din declararea agriculturii ca fiind o prioritate. "Trebuie sa depasim zona agriculturii pastorale si sa fortam elementele de modernizare" - a sintetizat, ieri, premierul Adrian Nastase comandamentul guvernului sau. Deschiderea expozitiei specializate IndAgra a fost un prilej nu doar pentru a auzi ca "incepem sa cheltuim tot mai multi bani pentru dezvoltarea unei agriculturi moderne", dar si pentru a vedea prin ochii premierului o imagine a agriculturii de astazi. Noi de ce nu mai producem trandafiri? "Mi-e foarte greu sa inteleg de ce importul de flori este la un nivel atat de mare. Nu ca florile (din import) n-ar fi foarte frumoase, dar sunt convins ca avem conditii sa putem produce si noi la acelasi nivel. Dar aceasta inseamna modernizare sere, diversificare productie, dar si mai mult de munca, astfel incat la sate sa existe si alte preocupari decat de a arenda cat mai bine terenul". Premierul a legat subiectul flori de capitolul "sa gasim ratiuni pentru ca tinerii sa ramana la sat". Potrivit ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, se importa in cantitati mari inclusiv flori neaose precum "garoafe si trandafiri", la preturi sub cele ale producatorilor interni. De ce doarme badia cu tractorul?Premierul nu se ia doar dupa statistici. "Duminica dimineata, la ora sapte, am mers cu masina intr-o zona din tara - nu vreau sa dau nume - si pe o distanta de 100 km nu am vazut decat 2-3 tractoare. Eu inteleg ca duminica este o zi importanta, dar nu in perioada lucrarilor agricole. Dupa ce o sa cada zapada, va fi tot timpul pentru odihna". E de bine daca tractorul are un bot rotunjitPremierul pare sa ia in calcul si aspectul financiar in cauza nemuncii in agricultura, aducandu-si aminte de motorina. "Cum stati la consum?, ca vedeti acum aveti concurenta si nu stiu cat mai putem sa dam bani (pentru subventii)", ii spune directorului de la Tractorul Brasov. Premierul tocmai venea de la standul italienilor Landini, care, incepand de luna viitoare, vor produce la Buzau tractoare de 85 CP (consum de 14 litri motorina/hectar). Ca intotdeauna, in fata unui prim-ministru situatia e de bine: "am facut teste cu noul motor si consumul s-a redus la jumatate (de la 30 de litri)". Primul-ministru este incantat ca pentru noul tractor de baza al Brasovului, care va fi de 68 CP (pret - circa 14.500 dolari), s-a adoptat un "design modern" (ca la italieni, formele sunt rotunjite, capota cu bot aerodinamic). "Vedeti ca acum vin oameni tineri in agricultura, care vor un alt design!". Pe cand un vin al premierului?O noua forma se cere si in aspectul promovarii. "Mi-aduc aminte, cand eram presedintele Camerei Deputatilor, intr-o vizita in Marea Britanie, am vazut ca se bucura de succes o sticla de vin pe care scria "speaker's choice" (alegerea presedintelui Parlamentului). Poate ne gandim si noi la o asemenea formula, in care un producator de vin, ales anual, sa ofere gratuit necesarul pentru serviciul nostru de protocol". Indagra, 6-10 noiembrie, RomexpoEditia din acest an (a saptea) a Indagra reuneste un numar de 349 de companii care isi desfasoara activitatea in domeniul industriei alimentare, zootehnie, avicultura, industria ambalajelor si masini, echipamente si utilaje agricole, provenind din 23 de tari. Potrivit organizatorilor, din totalul companiilor participante, 236 sunt romanesti si 113 straine, numarul societatilor fiind in crestere fata de anul anterior. Organizata in cadrul Romexpo, expozitia reuneste, in perioada 6-10 noiembrie, firme din Bulgaria, Franta, Italia, Olanda, Polonia, Romania, Rusia, SUA, Slovacia, Germania, Danemarca si Elvetia, caer isi prezinta produsele pe o suprafata 22.500 metri patrati. Concomitent cu Indagra se desfasoara si cea de-a VI-a editie a Salonului international de vinuri, bauturi alcoolice si nealcoolice, care reuneste 82 de firme din Romania, Italia, Portugalia, Republica Moldova, Marea Britanie, Franta, Germania, Grecia si Ungaria, precum si expozitia internationala de ambalaje - All Pack.
Pace sociala contra noi locuri de munca
In prezenta premierului, a ministrului Muncii, a numerosi demnitari, lideri de organizatii patronale, lideri sindicali autohtoni si europeni, sambata, la Bucuresti, a avut loc al treilea congres al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR). Desprinsa din coasta CNSLR Fratia inainte de alegerile din 1996, CSDR a fost cunoscuta, ani de zile, ca sindicatul din care a provenit Victor Ciorbea. In prezent, CSDR este una din cele 5 confederatii sindicale reprezentative la nivel national si una din cele 3 semnatare ale Acordului social pe 2002. Acordul social si posibilitatea reinnoirii lui pentru 2003 se pare ca a fost motivul prezentei premierului la congres. Oferta facuta sindicalistilor pentru anul viitor a fost pace sociala contra noi locuri de munca. Intr-un discurs de peste o jumatate de ora, premierul a prezentat dificultatile guvernarii si necesitatea pacii sociale. "Am mai spus si in alte ocazii, inclusiv in cadrul negocierilor cu FMI, ca trecem printr-o perioada delicata, in care stim foarte bine ca trebuie sa acceleram masurile economice. Aceasta perioada inseamna, totusi, si un moment de nervozitate si de tensiune sociala, datorita faptului ca asteptarile populatiei, dupa 12 ani de incercari, eforturi si sacrifii, nu au fost urmate de rezultate concrete in ceea ce priveste standardul de viata. Deci, pe de o parte, apare tentatia de a presa pentru un transfer cat mai mare de resurse pentru rezolvarea problemelor sociale, dar, pe de alta parte, exista nevoia politica de a folosi cat mai multe resurse pentru a genera o crestere economica. Singurul compromis rezonabil la acest moment este efortul de a crea noi locuri de munca. In masura in care ne putem concentra pe o crestere economica ce ar duce la crearea de noi locuri de munca, putem sa vedem un eventual pact social (...). Restructurarea economica a insemnat, in Romania, in mare masura, reducerea numarului de salariati si o presiune asupra unor intreprinderi care pareau stabilizate. Misiunea Guvernului nu a fost deloc simpla in acesti 2 ani (...). Din acest motiv, am cerut in mod deosebit sa fiu prezent la congresul dv. Ceea ce am invatat impreuna cu colegii mei de Guvern este ca, indiferent cat de destepte sunt masurile pe care Guvernul le poate lua, daca ele nu sunt sustinute din punct de vedere social, nu au rezultate (...). In cazul in care nu ne vom intelege, probabil ca noi nu vom mai avea suport, iar actiunile dv. vor duce cel mult la un succes imediat, dar pe termen mediu si lung ar putea sa creeze din nou o situatie greu de controlat si o izolare a noastra intr-un moment in care fiecare din tarile europene isi urmareste propriile sale interese". Dupa premier, au luat cuvantul liderii confederatiilor sindicale din tarile Uniunii Europene, care si-au sfatuit confratii romani sa nu se lase impresionati de asa-numitul "capitalism de cazino". "Stim ca lucratorii dv. au avut probleme in urma restructurarii si a privatizarii; au fost numeroase disponibilizari. Am fost uimiti de modul in care s-a derulat acest proces - companii intregi s-au inchis, fara sa aiba loc nici o consultare cu salariatii. Sunteti confruntati cu asa-numitul capitalism de cazino, companii mari, care doresc sa obtina numai profit si nu sunt interesate de efectele sociale", a afirmat reprezentantul unei confederatii sindicale belgiene. Partea cea mai surprinzatoare a mesajului delegatiei straine a fost cerinta repetata pentru unirea CSDR cu Cartel Alfa, unitatea fiind, in opinia invitatilor, singura solutie pentru miscarea sindicala romaneasca. Sindicalistii belgieni au spus chiar ca sunt dispusi sa sustina financiar un proces de unificare. In fine, partea destinata mesajelor invitatilor a luat sfarsit cu discursul lui Victor Ciorbea. Ca de la fost sindicalist la fost sindicalist, presedintele PNTCD i-a salutat colegial pe actualul ministru al Muncii, pe deputatii PSD si pe majoritatea demnitarilor insirati pe banca invitatilor. Ciorbea a evocat luptele sindicale purtate alaturi de acestia si constructia institutiilor de dialog social preluate apoi de PSD. "Guvernele si premierii se mai schimba si sper ca acest lucru sa mai fie valabil, in schimb institutiile raman", a incheiat Ciorbea, uitandu-se fix la Nastase.
"Numai PSD-ul asta, al dracului, face racolare?!"
In legatura cu acuzele care i se aduc PSD-ului ca racoleaza numerosi primari, ministrul Administratiei Publice a raspuns transant: "Nu-i racolam si nici n-am racolat. Am combatut acest sistem si aceasta modalitate. Dar, daca sunt oameni care doresc sa vina in acest partid sau in alte partide, de ce numai la PSD se face racolare? Daca se duc de la PD la PNL, n-a spus nimeni ca PNL face racolare. Au plecat de la PNL la PD, n-a spus nimeni ca PD face racolare. Dar cand vin unii din alte partide la PSD, numai PSD-ul asta, al dracului, face racolare?! Daca este aceasta invidie, ce suntem noi vinovati ca avem 40 si ceva la suta in Parlament si altii au 7 sau 5? Sa fie sanatosi, e problema lor, nu a noastra. Deci, nu facem racolare. Daca au venit oameni, i-am primit. Vreau sa spun ca n-am primit pe oricine, ca sa avem acolo la numar. Punem accent pe calitate, pe oameni seriosi, pe oameni care au prestigiu si care sunt gospodari in localitatile respective si care au sanse sa fie alesi"
Guvernul a alocat 1 miliard de lei pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei
Organizarea si desfasurarea in Alba Iulia a Zilei Nationale a Romaniei si implinirea a 84 de ani de la Marea Unire din 1918 vor fi finantate din bugetul Ministerului Administratiei Publice cu 1 miliard de lei. Din acelasi buget, Prefectura judetului Brasov va avea alocata suma de 750 milioane lei pentru aniversarea zilei de 15 noiembrie, in care muncitorii de la marile uzine ale Brasovului au participat in anul 1987 la prima manifestatie anticomunista de amploare.
"Alegerile anticipate - o ipoteza de lucru"
Raspunzand unei intrebari adresate de Adevarul in legatura cu alegerile anticipate, ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca, a spus, sambata, la Ramnicu Valcea: "Este o ipoteza de lucru si dorim sa vedem exact daca este oportun sau nu sa desfasuram alegeri anticipate. Depinde de o serie intreaga de factori, dupa cum nu va ascund ca depinde si de Parlament". Ministrul Administratiei Publice se intreba daca parlamentarii doresc alegeri anticipate sau nu: "Vor ei ca un an si jumatate sa nu mai fie senatori si deputati?" Totodata, Octav Cozmanca s-a referit si la problemele tehnice pe care le invoca alegerile anticipate. Pentru ca acestea sa aiba loc, ar trebui ca guvernul actual sa-si depuna demisia si sa fie doua incercari de a construi un nou guvern. "Deci, intr-un interval de 60 de zile, trebuie sa se constituie un guvern. Acesta trebuie sa obtina investitura Parlamentului. Daca o va obtine sau nu, e greu de facut pronosticuri acum. Trebuie sa luam in consideratie reactia parlamentarilor. Daca cumva se voteaza si ne trezim cu un guvern mai investit decat asta initial?" Octav Cozmanca s-a referit si la faptul ca unii oameni politici il acuza pe premierul Nastase de ideea alegerilor anticipate. "Este o fumigena, o petarda sa abata atentia opiniei publice". Cozmanca sustine ca trebuie analizate toate aspectele, inclusiv implicatiile internationale. La Bruxelles s-a adoptat un plan de masuri, iar pe 12-13 noiembrie este prevazuta intalnirea de la Copenhaga. Este un calendar "in grafice, extrem de complicat. Sa vedem daca graficul asta permite sa facem o pauza de cateva luni. Anul viitor e un an de foc. Toate Parlamentele europene vor ratifica Conventia de aderare a Romaniei la NATO. Sunt probleme foarte, foarte serioase. Trebuie sa facem o dezbatere cu partidele politice, cu societatea civila, cu toti factorii interesati si sa luam o decizie in cunostinta de cauza".
PSD critica birocratia Uniunii Europene
Senatorul sucevean al PSD, seful Comisiei de Politica Externa a Senatului, Gheorghe Prisacaru, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, organizata la Suceava, ca gandirea inertiala a birocratilor Comisiei Europene de la Bruxelles a fost unul dintre motivele din cauza carora Romania nu se afla printre tarile invitate sa adere la Uniunea Europeana in primul val, informeaza RomNET. "E o gandire inertiala a birocratilor Comisiei de la Bruxelles privind Romania si Bulgaria, ca fiind tarile cu cel mai scazut nivel de trai, in conditiile in care se stie ca nu nivelul de dezvoltare al unei tari e criteriul de aderare la Uniunea Europeana, ci convergenta intre structurile economice ale tarilor membre si candidate", a declarat Gheorghe Prisacaru. El a mai identificat inca doua motive care, in opinia sa, au stat la baza marginalizarii Romaniei. Primul ar fi reprezentat de "contraperformanta economica" a guvernelor din perioada 1996-2000, "care au facut ca Romania sa nu fie considerata acum cu o economie de piata functionala, in masura sa raspunda cerintelor de aderare". Celalalt motiv tine de activitatea actualului Executiv, care, potrivit parlamentarului sucevean, ar fi trebuit sa fie mai ofensiv in raporturile cu Comisia Europeana si cu Uniunea Europeana.
Grecii de la OTE - dispusi sa reduca tarifele la Internet
Dupa interventii la nivel inalt, managementul grec al Romtelecom ar putea sa mai tempereze, in scurt timp, din cresterile exorbitante ale tarifelor de acces special la Internet. Vinerea trecuta, in timpul ultimei runde de negocieri privind situatia operatorului national de telecomunicatii, ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, i-a prezentat presedintelui OTE, Lefteris Antonakopoulos, "ingrijorarea autoritatilor romane fata de efectele negative ale unei cresteri puternice a tarifelor asupra traficului de Internet". In aceeasi zi, Romtelecom, cu alte cuvinte conducerea executiva asigurata de OTE, dadea tonul unor tarife marite cu 70% pana la... 300% (noua grila de taxare anula tarifarea preferentiala din zilele de sambata si duminica). In acelasi timp, aceste procente au asigurata o crestere continua, prin faptul ca, in premiera, tarifele sunt stabilite in dolari. Se pare ca, sesizand pericolul ca aceasta decizie sa fie o noua majorare a capitalului de imagine negativa, seful OTE l-a chemat la ordine pe directorul general al Romtelecom, spunandu-i chiar ca "romanii au motive sa fie suparati". Dupa finalizarea negocierilor de la Ministerul Comunicatiilor, Antonakopoulos a declarat ca "OTE face eforturi de promovare a utilizarii Internetului si sfatul pe care il dam managementului Romtelecom este in acest sens". El a adaugat ca "Romtelecom trebuie sa aiba o buna politica comerciala, care se va reflecta in preturi de piata competitiva". Furnizorii de Internet pe infrastructura Romtelecom considera ca impactul major al exploziei tarifelor se va simti la nivelul traficului, respectiv al timpului de navigare petrecut de utilizatori, in special la calculatorul de acasa conectat in retea. Un argument este faptul ca, anul trecut, dupa ce tarifele de zi pentru accesul "dial-up" la Internet ale Romtelecom au fost reduse sugestiv pana la nivelul de 25% din tarifele convorbirilor locale pe acelasi interval orar, traficul a crescut de 2-3 ori. Chiar daca mai sunt si alte posibilitati de conectare la Internet (cablul de televiziune, telefonul mobil), Romtelecom, care detine inca monopolul telefoniei fixe, ar trebui sa fie infrastructura cu cel mai bun raport calitate pret din piata. Disparitia acestui atu al operatorului national arunca in derizoriu toate strategiile de ridicare a Romaniei de pe locul codas in Europa in ce priveste informatizarea. Obiective gen "Dezvoltarea comertului electronic, asigurarea accesului la Internet a persoanelor in varsta (adica a pensionarilor care acum renunta la banalul telefon sau, cu eforturi disperate, il pastreaza doar pentru a primi apeluri - n.n.), guvernarea electronica, furnizarea de servicii publice si prin mijloace electronice..." sunt insiruiri din Strategia Nationala pentru promovarea noii economii si implementarea societatii informationale, deocamdata fara nici o acoperire in realitate.
Vamesii au oprit curcanii lui Nicole Kidman la granita
Intentia actritelor Nicole Kidman si Renee Zellweger, care se afla la filmari in Romania, de a pregati pentru intreaga echipa din Cold Mountain o cina speciala de Thanksgiving (Ziua Recunostintei), ar putea fi compromisa de excesul de zel al vamesilor romani. Potrivit revistei americane Hello!, proiectul gastronomic al celor doua actrite a fost primit cu mult entuziasm de colegii de platou, dar echipa care se ocupa cu catering-ul a intampinat numeroase dificultati, incercand sa aduca in tara produsele traditionale americane care se consuma cu ocazia acestei sarbatori. "Nu stiu din ce motiv autoritatile romane sunt impotriva importului de produse alimentare", spune Sabrina Casale, unul dintre membrii echipei de productie, nemultumita de faptul ca automatele de cafea si chiar si curcanii congelati pe care voiau sa ii aduca din Statele Unite au fost opriti la granita.
Reincarnarea Cesepeului
"Incepand de azi, nu mai produceti pantofi, veti face prezervative". Asa ar putea suna, extrapoland, dar nu prea mult, o decizie a Autoritatii pentru Privatizare, luata in baza OUG nr. 131/2002, care transforma institutia guvernamentala condusa de ministrul Ovidiu Musetescu intr-un nou CSP. Decizia va fi insotita, cu siguranta, de 'nspe mii de motive, precum ca guvernul a elaborat un vast program national, program la care e musai sa contribuie toata suflarea economiei, "indiferent de structura capitalului social". Orice motiv ar incerca sa invoce, atat APAPS, cat si Executivul, acest act normativ, prin care se creeaza, practic, un nou mamut, similar defunctului CSP, inseamna o intoarcere la centralizarea deciziei, un pas inapoi, spre economia planificata. De altfel, textul ordonantei este foarte scurt, "la obiect", si nu are nici un fel de nota de fundamentare. Este stipulat doar ca APAPS va implementa toate strategiile sectoriale de dezvoltare si restructurare societatilor comerciale si va monitoriza eficienta economica a tuturor, fie ele de stat sau private. Surse apropiate Executivului ne-au dezvaluit ca la sedinta de guvern cu pricina au existat cateva voci care si-au exprimat nedumerirea in legatura cu aceasta formulare: "indiferent de structura capitalului social". Mormaielile au incetat insa, in momentul in care s-a decis ca obligatiile care le revin societatilor comerciale, in virtutea acestui act normativ, vor fi stabilite prin hotarare de guvern - spun sursele citate. Adica, la momentul potrivit, "tot noi vom hotari ce si cum"! Lasand la o parte faptul ca din formularea articolului in cauza nu se intelege daca e vorba de o singura hotarare de guvern luata de-a valma sau de cate una pentru fiecare societate vizata, este clar ca APAPS cauta sa supravietuiasca si chiar sa devina mai mult decat atat, dupa epuizarea procesului de privatizare. Salariile barosane si primele grase, osciland in jurul a 100 milioane lei pe luna, pentru armata de circa 500 de angajati ai APAPS, precum si alte privilegii de care acestia se bucura, vor fi in acest fel pastrate. Initiativa APAPS se potriveste, insa, ca o manusa apetitului Guvernului Nastase pentru preluarea controlului asupra a tot ce misca in economie, si nu numai. Culmea este ca, si de aceasta data, sunt scoase in fata organismele internationale. "Ordonanta de Urgenta nr. 131/2002 este o masura a Guvernului de a raspunde cerintelor Uniunii Europene, care monitorizeaza Romania si din punct de vedere al performantelor economice" - precizeaza, cu tupeu, Ovidiu Musetescu, intr-un comunicat de presa, remis ieri. Care UE si care cerinte? Unde, in ce tara a Uniunii Europene, in ce economie capitalista, de piata a vazut ministrul Musetescu sau prim-ministrul Nastase - si, umbla mult, nu-i vorba, de-a lungul si de-a latul mapamondului - un organism de stat care sa "implementeze", adica sa dicteze firmelor private, de la IMM-uri la marile concerne, programe de restructurare si de dezvoltare? "Executivul roman, prin intermediul APAPS, nu isi propune sa se amestece in modul de a se autogestiona al firmelor private. Este vorba de o conlucrare transparenta si echidistanta cu acestea, pentru atingerea unor obiective nationale de dezvoltare economica, in interesul ambelor parti" - mai precizeaza Musetescu. Cu acelasi limbaj de lemn si in virtutea acelorasi "principii" si "obiective nationale", maharii din CSP, CPEx sau celelalte centre comuniste de decizie ii anuntau prin anii '80 pe cei de la Fabrica de Vagoane din Pascani ca nu vor mai face boghiuri (productia lor de baza, traditionala, in care erau asi - n.n.), acestea urmand sa fie realizate in noua fabrica de la Caracal, inaugurata, personal, de tovarasu'... La Pascani urmau sa se faca doar lucrari de reparatii-vagoane. In fine, tragicomica este si precizarea de final din comunicatul oficial. "Actul normativ este in concordanta cu prevederile Constitutiei Romaniei, in care, la art. 134 alin. 2, se arata ca statul trebuie sa asigure protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie si protejarea interesului national in activitatea economica". Nuca-n perete. Cine a impiedicat guvernul sa sanctioneze actele de concurenta neloiala? Cine s-a opus "interesului national din economie", adica adevaratei reforme economice, restructurarii gigantilor industriali, privatizarii marilor companii nationale, societatilor comerciale si regiilor autonome, care, sub inteleapta coordonare a guvernului, implementate cu program dupa program, si permanent monitorizate, produc, zilnic, pierderi de mii de miliarde? Tentatia Cabinetului Nastase de a folosi in locul parghiilor economice, specifice economiei de piata (politici fiscale adecvate, facilitati pentru investitii si export sau pentru cei care produc valoare adaugata etc.), decizii administrative, impregnate cu duhori politice, este evidenta. Pe zi ce trece, Guvernul Nastase aluneca spre statutul de organism de partid si de stat, de care credeam ca ne-am despartit de mult. Deocamdata, a fost reinfiintat CSP-ul. Pe cand Cabinetul 1 si Cabinetul 2?
Fanel Pavalache - confruntat cu denuntatorul Ion Popescu si cu probele din dosar
Sfarsitul de saptamana a fost unul aproape decisiv in solutionarea dosarului privindu-l pe Fanel Pavalache, fost consilier guvernamental, arestat de Parchetul National Anticoruptie sub acuzatia de trafic de influenta. Sambata, 2 noiembrie, Fanel Pavalache a fost adus la sediul PNA, unde a stat nu mai putin de 7 ore, pentru efectuarea unei etape deosebit de importante a urmaririi penale: confruntarea cu denuntatorii si cu probele stranse in dosar. Astfel, la Parchet a fost invitat si denuntatorul Ion Popescu, presedintele Bancii Internationale a Religiilor, fostul consilier guvernamental trebuind sa dea explicatii vizavi de afirmatiile incriminatoare facute de catre Ion Popescu. Totodata, au fost desigilati sacii in care se aflau probele (casete, acte, bilete, fotografii etc.), Fanel Pavalache fiind solicitat sa-si prezinte punctul de vedere in legatura cu acestea. De retinut faptul ca fostul consilier guvernamental isi sustine in continuare nevinovatia, negand acuzatiile care-i sunt aduse si explicand provenienta sumei de 20.000 de dolari, descoperita in geanta sotiei sale, ca reprezentand o datorie ce i-a fost restituita. Mentionam faptul ca piesele forte ale acuzarii sunt reprezentate de biletelele gasite in buzunarul hainei lui Pavalache, biletele prin intermediul carora s-a purtat negocierea cu denuntatorii, precum si filmarea integrala a flagrantului. Cantitatea impresionanta de probe in acest dosar - e vorba de mai multi saci cu documente - a rezultat in urma prechezitiilor facute la sediul firmei lui Pavalache, acasa la acesta, precum si la cele cateva resedinte din Bucuresti si din tara. Reamintim cititorilor faptul ca Pavalache a fost arestat la 24 de ore, dupa depunerea unui denunt impotriva sa, rastimp in care organele de urmarire penala au stabilit o strategie aproape concomitenta de realizare a flagrantului si efectuare a perchezitiilor. Foarte multe din actele descoperite in timpul perchezitiilor nu au o legatura directa cu BIR, dar pot reprezenta piste in legatura cu alte activitati similare ale lui Pavalache. Maine, la Curtea de Apel Bucuresti se va judeca recursul declarat de avocatii lui Pavalache impotriva masurii de arestare preven
Guvernul va aplica Legea conflictelor de interese, inainte chiar de a intra in vigoare
Angajatii guvernamentali nu vor mai putea fi salariati sau actionari ai vreunei firme. Dornic sa rezolve cat mai repede problema pavalachilor din jurul sau, premierul a spus ca, in cazul angajatilor guvernamentali, va forta aplicarea Legii conflictelor de interese, chiar inainte ca aceasta sa intre oficial in vigoare. "Am transmis la Parlament Legea conflictelor de interese. Cred insa ca, cel putin la Guvern, ar trebui sa se puna in aplicare imediat. Voi cere consilierilor fie sa-si mentina zona de activitate in domeniul comercial, in domeniul intreprinderilor, dar atunci vor trebui sa renunte la statutul de consilieri, fie sa renunte la orice activitati in afara celor din cadrul Guvernului. In acest fel, vom evita o parte din problemele care ar putea sa apara in activitatile strict legate de Guvern", a declarat, sambata, Adrian Nastase.
Kurt Treptow, intr-o celula cu alti 17 detinuti
La o zi dupa ce au fost adusi din Capitala la Iasi, Kurt Treptow si complicea sa, Tatiana Eugenia Popovici, au fost transferati in penitenciar, alaturi de cei aproximativ 2.400 de detinuti. Ca si ancheta desfasurata pana acum, transferul din arestul IPJ in inchisoarea de pe strada dr. Vicol nr. 10 s-a facut in mare taina. Transportati intr-o duba cu geamuri fumurii, cei doi au fost feriti astfel de obiectivele aparatelor de filmat sau fotografiat, Kurt Treptow a fost repartizat in pavilionul barbati, intr-o celula in care noii veniti se afla in carantina. Conform uzantelor, acesta a fost supus la un prim control medical, fiind cautat de paduchi si de raie. Alte investigatii medicale vor continua pe perioada carantinei. Treptow a fost instruit apoi asupra regulamentului aplicat in inchisoarea ieseana, iar acum "se afla in celula cu alti 17 detinuti", dupa cum a precizat mr. Manuela Patrascu.
Doua fetite din Calarasi au murit in 24 de ore
Pana mai ieri, casa familiei Dragan, din Calarasi, era luminata de cele doua fetite, Ana-Maria Sharon, de 5 ani, si Andra Diana, de 3 ani. Astazi, fetitele mai zambesc doar din fotografie. Miercuri, 30 octombrie, Damian a facut piata, de la Big. A cumparat oua de la Avicola, branza, ciocolata Papi si o sticla de 0,5. de Pepsi. Acasa, le-a pregatit fetelor o omleta cu branza, din care au mancat cu totii. Micutele s-au plans ca le este rau, dar, stiindu-se ca sunt racite, starea lor a fost pusa pe seama gripei. Joi dimineata, au baut, la micul dejun, lapte si parea ca se simt mai bine. Au dormit la pranz, dar, dupa-amiaza, fetita cea mare a dat brusc semne de greata. Ana-Maria a intrat in coma, iar pana la spital a intrat in moarte clinica. La ora 17, cu toate eforturile celor trei medici, copila a murit. Sora ei, Andra, era in stare critica. Pe ea ambulanta a dus-o la Bucuresti, la spitalul "Victor Babes", apoi la "Grigore Alexandrescu". Avea sa moara cateva ore mai tarziu, vineri, 1 noiembrie, la ora 10. Cazul fara precedent a pus Calarasiul pe jar. O echipa complexa de politisti de la birourile Judiciar, Economic si Criminalistic, medici de la Inspectia Sanitara de Stat si procurori ai Parchetului Judecatoriei Calarasi ancheteaza moartea celor doua surori. Politia Municipiului Calarasi a refacut traseul pe care Damian Dragan l-a parcurs la cumparaturi. Magazinul de unde s-au procurat ouale a fost inchis, dupa ce au fost prelevate probe de marfa, iar documentele au fost ridicate pentru cercetare. Au fost prelevate probe alimentare si de la domiciliul familiei Dragan, dar nimic nu pare sa indice ceva suspect. "Oamenii sunt foarte gospodari si nimic nu este lasat la voia intamplarii. Aceasta ipoteza, a ingerarii de substante necunoscute, am exclus-o din calcul", ne-a declarat cel care instrumenteaza cazul, subinspector Petronel Dumitrascu, de la Politia Municipiului Calarasi. "Totusi, pana la primirea rezultatelor analizelor efectuate de Institutul de Medicina Legala Mina Minovici din Bucuresti, nu putem trage nici o concluzie oficiala". Trupul neinsufletit al Anei-Maria Niculea a fost supus necropsiei la Serviciul de Medicina Legala din Calarasi, pentru ca fetita a decedat in spitalul local. Dar analizele histopatologice au fost trimise la Bucuresti, acolo unde s-a efectuat necropsia celei de-a doua fetite. Medicii legisti din Calarasi nu au detectat semne vizibile ale cauzelor mortii. Banuielile anchetatorilor se indreapta spre ouale cumparate de la Avicola, ca fiind suspectul nr. 1 in moartea fetitelor. Infectia oualor cu salmonella poate provoca decesul consumatorilor daca salmonelloza este de profunzime. Celelalte produse din care fetele au mancat sunt in termen de garantie, unele chiar pana in luna mai 2003. Orasul de pe malul Dunarii este cutremurat de nenorocirea petrecuta. La poarta familiei Dragan de pe strada Ecaterina Teodoroiu nr. 19, lumea era, ieri, adunata ciopor. "Ce fetite erau, ca niste printese! Le ingrijeau ca pe ochii din cap. E nedrept ce s-a intamplat!" Familia Dragan avea fetitele in grija din acest an. Baiatul lor, Damian, le adusese, de cateva luni, la ei acasa. Cu mama fetelor, Cristina Niculea, nu se mai intelegea. Nu s-a inteles nici cand a inregistrat nasterea lor. Si Ana-Maria, si Andra purtau numele mamei, pentru ca Damian si Cristina nu erau casatoriti. Femeia isi facuse rost de lucru in strainatate, in Spania, iar cand a plecat, a lasat copiii mamei ei. Cand bunica a murit, Damian a luat fetitele. Aveau tot ce le trebuie, nu le lipsea nimic. Despre membrii familiei Dragan, toata lumea are numai cuvinte de lauda. Barbatii faceau taximetrie: batranul - ziua, baiatul - noaptea. Ieri la pranz, cortegiul funerar al Anei-Maria Sharon si al Andrei Diana Niculea a strabatut tot orasul. Chipul fetitelor purta pecetea mortii si a suferintelor indurate. Ca niste papusi de ceara, ele dormeau linistite, eliberate de raul care le-a chinuit. La capataiul lor au vegheat bunica Cornelia, rudele, vecinii, prietenii si cunoscutii. Mama fetitelor, Cristina Niculea, a venit in tara, pentru a-si duce fetitele pe ultimul drum. Asistenta s-a cutremurat de durerea tatalui lor, Damian, care s-a prabusit, desfigurat, imbratisand cele doua trupusoare: "Cu ce ti-am gresit atat de rau, Doamne?" Barbatul a fost cuprins de convulsii, incercand sa-si trezeasca fetitele din morti. Doua cosciuge in miniatura au coborat in cripta familiei din Cimitirul Eroilor. OPC - exclus din grupul autoritatilor care ancheteaza cauza mortii fetitelor OPC nu a fost invitat sa se alature altor autoritati locale (Directia de Sanatate Publica si Politie) care ancheteaza cauza mortii celor doua fetite din Calarasi, ne-a declarat Rovana Plumb, sefa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului. "Pe certificatul de deces al fetitelor scrie ca au ingerat o substanta toxica necunoscuta. Medicii sunt convinsi ca e vorba de un fel de otrava si exclud varianta toxiinfectiei alimentare", a precizat d-na Plumb. Sefa ANPC sustine insa ca inspectorii DSP au procedat corect: "Au fost prelevate probe de la toate alimentele din casa, fiind trimise la IML. Iar pentru ca tatal a declarat ca fetitele au consumat omleta inainte de aparitia simptomelor, s-a interzis vanzarea oualor in magazinul din care dl. Damian spune ca s-a aprovizionat, desi acolo s-a constatat ca ouale sunt corect stampilate si au certificat de calitate". Rezultatele definitive ale testelor efectuate de Institutul de Medicina Legala pot aparea abia peste o luna sau chiar mai tarziu. Testele pentru determinarea salmonellei dureaza intre 24 de ore si o saptamana, in functie de procedeul si substantele folosite. Dar, spune Rovana Plumb, e putin probabil ca bacilul respectiv sa fie cel care a provocat chinul si decesul micutelor. "Salmonella nu actioneaza atat de rapid si puternic. Preventiv insa, am dispus ca maine (azi -n.r.) sa se faca un control cu ovoscopul (un aparat care determina gradul de prospetime al oualor - n.r.) la toate unitatile alimentare din Calarasi care comercializeaza oua (...). Consumatorii trebuie preveniti ca Salmonella se gaseste inclusiv pe coaja oualor, si, de aceea, acestea trebuie spalate cu apa calda daca nu sunt gatite prin fierbere". Otravirea - luata in calcul pe langa toxiinfectia alimentara Micuta din Calarasi, Andra Diana Niculea, in varsta de 3 ani, a ajuns la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitala in coma profunda. Pacienta era trimisa de urgenta de la Spitalul "Victor Babes", dupa ce medicii infectionisti au constatat ca starea ei se degrada rapid si nu era vorba de o toxiinfectie alimentara. Cand medicii de la sectia de terapie intensiva de la Grigore Alexandrescu au preluat cazul, fetita era deja intubata si a fost trecuta imediat pe respiratie artificiala. I s-au administrat dopamina si alte substante necesare pentru a fi tinuta in viata. Echipa medicala condusa de dr. Florin Rusu, seful sectiei ATI, a incercat timp de 12 ore sa faca imposibilul, dar fetita a decedat. "Un caz cu o evolutie atat de rapida si dramatica nu am mai intalnit", ne-a declarat dr. Florin Rusu. La Spitalul Alexandrescu exista o sectie de toxicologie pediatrica. Din experienta, medicii nu cred ca fetita a fost intoxicata cu compusi organofosforici (insecticide). "Insecticidele contamineaza mai rar mancarea. Aceste substante sunt periculoase daca sunt ingerate sau inhalate direct", a mai spus dr. Rusu. Medicii nu cred ca fetita a avut o toxiinfectie alimentara, deoarece nu avea febra si nu prezenta vomismente sau diaree. Mult mai probabila ar fi otravirea. In urma cu cativa ani, un doctor de la Spitalul Elias a fost otravit dupa ce a baut bere dintr-o sticla nespalata, in care se tinuse un insecticid pentru gandaci. Nu este exclusa, totusi, contaminarea cu un agent microbian deosebit de virulent sau cu o toxina de origine neprecizata. In prezent, orice posibilitate este analizata, deoarece nici medicii legisti nu au gasit un rezultat concludent la autopsie. "Dupa autopsia efectuata sambata dimineata, au fost prelevate probe pentru investigatii de laborator amanuntite", a declarat, pentru Adevarul, conf. dr. Dan Dermengiu, directorul Institutului National de Medicina Legala. "In urmatoarele zile, vom avea primele rezultate de la analizele microscopice, biochimice si microbiologice. De-abia atunci se va sti cauza exacta a decesului fetitei", a precizat directorul INML.
Romania - un exemplu in privinta protectiei copilului
Romania "poate fi considerata un exemplu in privinta politicii de protectie a copilului", a afirmat, vineri, la Bucuresti, raportorul Parlamentului European pentru Romania, Emma Nicholson, care interprinde o vizita in Romania, incepand de joi, informeaza AFP. Potrivit acesteia, numarul copiilor internati in orfelinate publice a scazut de la 57.000, la inceputul anului 2001, la 43.000, in octombrie 2002, in timp ce numarul minorilor care au fost reintegrati in propriile familii sau in familii adoptive a crescut. "Situatia copiilor a ajuns la inima romanilor. Va asigur ca lucrurile s-au schimbat in ultimele 18 luni in Romania, in ceea ce priveste protectia copiilor", a incheiat Emma Nicholson.
Deputatul PSD Dorin Lazar Maior a batut crunt un bodyguard
Deputatul PSD de Brasov, Dorin Lazar Maior, si-a etalat inca o data calitatile de "imunitar" si sef al posesorilor de patalamale de revolutionari "cu merite deosebite". Sambata seara, el a batut crunt un bodyguard al discotecii "Hacienda" din Brasov, Tepes Vasile, 26 ani, care este internat acum la sectia de neurochirurgie a Spitalului Judetean cu fractura de piramida nazala, traumatism cranio-cerebral acut si multiple contuzii la corp si membre. Singura vina a bodyguardului a fost ca nu i-a permis fiului deputatului, Lazarica, 17 ani, elev in clasa a XI-a la Liceul "Unirea", sa intre in discoteca inaintea orei stabilite pentru inceperea balului bobocilor organizat in local. Anuntat telefonic de juniorul infuriat la culme de asemenea indrazneala, deputatul Maior si-a facut aparitia val-vartej, insotit de inca trei indivizi - ramasi, deocamdata, neidentificati - si s-a napustit asupra bodyguardului, lovindu-l in nestire cu pumnii si picioarele. Dupa care a scos un pistol, pe care l-a proptit in tampla unui alt paznic, ce incercase sa intervina pentru a-l potoli! Patronul discotecii a anuntat politistii Sectiei 4, care au inceput imediat o ancheta. Dupa cum a relatat comisarul Ionel Luca, toate declaratiile martorilor il acuza pe D.L. Maior, sustinand spusele bodyguardului transformat in sac de box si ale colegului sau amenintat cu pistolul. Seful Sectiei 4 a precizat insa ca, aflat sub pavaza imunitatii parlamentare, D.L. Maior nu poate fi cercetat de politisti, motiv pentru care dosarul va fi trimis astazi la Parchetul Curtii de Apel Brasov. De mentionat ca, in decurs de nici doua luni, aceasta este cea de-a doua agresiune grava avandu-l ca autor pe deputatul pesedist D.L. Maior, la adapostul imunitatii oferite de calitatea de parlamentar.
Seful Politiei Romane investigheaza personal cazul Ilie Cristescu - Herculane
Dupa ce ziarul Adevarul a dezvaluit o serie de fapte de natura penala al caror autor se presupune a fi Ilie Cristescu, directorul SC Hercules SA Baile Herculane, IGP-ul a demarat o ancheta serioasa in acest sens. Mai mult, seful Politiei Romane, chestorul principal Florin Sandu, este cel care coordoneaza direct mersul investigatiilor. Surse din politie ne-au informat ca o echipa din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare a IGP a fost trimisa expres in Herculane pentru acest caz. Este vorba despre mai multe contracte-fantoma, prin care aproape 1 milion de dolari ai SC Hercules SA au plecat catre firma SC Hercules Turism SRL a lui Ilie Cristescu. Mai mult, aceste potlogarii au fost facute inainte de 2001, perioada cand SC Hercules SA era firma de stat. Primele cercetari au scos la iveala si alte contracte dubioase, precum cel prin care Hotelul Minerva a fost dotat cu aer conditionat. Desi exista o oferta venita din partea unei firme mari de profil, care ar fi facut lucrarea pentru 59.000 de dolari, Cristescu a semnat un contract de livrare de echipamente second-hand. Pretul tranzactiei: 380.000 de dolari, bani livrati unui off-shore din Cipru! Asemenea exemple au tot existat inca din 1993 incoace, perioada in care Ilie Cristescu a condus SC Hercules SA. Reamintim cititorilor ca Ilie Cristescu a fost condamnat inainte de '89 pentru delapidare, abuz si luare de mita, iar Corpul de Control al Guvernului a propus in 1999 inceperea urmaririi penale pentru gra
Un baiat de 13 ani si-a omorat sora intr-un accident de masina
In ziua de 2 noiembrie a.c., Rudolf Gheorghita Andronie, din comuna Budesti, judetul Valcea, a luat de acasa masina tatalui sau (VL 56 NIC) si a plecat la plimbare. A luat-o in ARO si pe sora lui Cristina, de 18 ani, eleva la Liceul teoretic din Calimanesti. Dupa circa 300 de metri, circuland pe un teren accidentat, copilul a pierdut controlul volanului si s-a rasturnat intr-o prapastie adanca de circa 20 de metri. Cristina Andronie a decedat, iar Rudolf este grav ranit si se afla internat in spital.
Infractori romani au vrut sa-i rapeasca familia lui David Beckham
Capul de afis al ziarelor din Marea Britanie a fost tinut in weekend de un nume: Beckham. Dar nu pentru ca David, jucatorul lui Manchester si capitanul nationalei Angliei, ar fi fost eroul vreunui meci, ci dintr-un motiv care a zguduit tot tinutul britanic si nu numai: tentativa de rapire a sotiei lui David, Victoria, si a celor doi copii, Brooklyn si Romeo. Mai mult, de sambata, toate jurnalele de stiri din Anglia debuteaza tocmai cu acest subiect, postul Sky News revenind la fiecare 14 minute cu noutati. Totul a inceput sambata dupa-amiaza, cand Scotland Yard-ul a aflat despre aceasta tentativa de rapire de la reporterii ziarului "News of the World", cinci persoane fiind arestate, sambata, dintre care patru barbati si o femeie, la acestia adaugandu-se, in noaptea de sambata spre duminica, alti patru suspecti. Cativa reporteri ai ziarului amintit, unul dintre ei pretinzand ca este un escroc bogat interesat in obiecte de arta, care voia sa cumpere de la banda cateva obiecte de arta, in valoare de patru milioane de lire sterline, pe care acestia le furasera de la celebra Casa de Licitatii "Sotheby's", erau infiltrati, de trei saptamani, intr-o banda formata din romani si albanezi, care au urmarit-o pe Victoria Beckham pas cu pas in ultimele sase saptamani. Romanul Sorin Jay, proprietarul a doua case in Londra, unul dintre sefii bandei, "un tip dur", cum il descriu ziaristii infiltrati, spunea: "Vom folosi gaze si vom avea masti ca sa nu fim recunoscuti. Vom avea si arme, in caz ca ceva nu merge. Daca, in momentul rapirii, Victoria va fi impreuna cu copiii, si mai bine, ii vom sechestra si pe ei. Apoi il vom suna pe David si ii vom spune sa plateasca 5 milioane de lire sterline. Suntem 100% siguri ca o sa plateasca. Dar, daca ceva se intampla si el nu o sa plateasca, Victoria va muri". Acesta era planul rapitorilor, filmati pe ascuns de reporterii infiltrati. "De ce Beckham? Pentru ca sunt cel mai iubit cuplu din Anglia si cazul va fi in atentia tuturor", au motivat atacatorii, suta la suta convinsi de reusita. Ziaristii englezi au precizat ca cel mai periculos om din banda era Adrian, un roman, singurul infractor care umbla tot timpul inarmat. La una din intalnirile cu ziaristii infiltrati, Adrian a scos un pistol Mauser si a spus: "Acesta este prietenul meu cel mai bun. Il tin cu mine tot timpul. Este sigur, foarte puternic si silentios". Tot Adrian este protagonistul unei dispute cu Luli, un albanez, cei doi certandu-se in privinta sumei pe care urmau sa o ceara drept despagubire. Albanezul voia sa ceara 5 milioane de lire sterline, in vreme ce Adrian sugera sa pretinda doar un milion, pentru a fi siguri ca isi primesc banii, dar Luli a spus ca nu risca sa infunde puscaria doar pentru un milion. Pana la urma, banda de rapitori nu a apucat sa-si duca planul la capat, intentia lor fiind sa o rapeasca pe Victoria Beckham inaintea Craciunului, pentru ca ziaristii de la "News of The World" i-au atras intr-o capcana, intr-o parcare a unui hotel, unde ii asteptau zeci de politisti, care i-au arestat. Desi Victoria Beckham a fost informata imediat de tentativa de rapire, precum si de operatiunea de arestare a suspectilor, David a aflat de acest lucru abia dupa meciul de campionat, castigat de Manchester in fata lui Southampton. Asta pentru ca sotia capitanului Angliei nu a vrut ca jocul acestuia sa fie afectat de stire, mai ales ca este al doilea atac planificat asupra familiei Beckham. In urma cu trei ani, Victoria a fost amenintata cu moartea, imediat dupa nasterea primului copil, Brooklyn.
Municipalitatea concesioneaza unei firme un... trotuar din buricul Capitalei
101,10 mp de trotuar din buricul Capitalei au fost concesionati de municipalitate unui SRL, pe o perioada de 49 de ani, pentru suma modica de 80 de centi/mp. Contractul de concesiune, legalizat cu doua saptamani inainte ca el sa existe, a fost incheiat in baza unor acte normative abrogate sau modificate. Sirul ilegalitatilor a fost continuat de primarul Sectorului 4, Vasile Mihalache. Pe baza unei documentatii incomplete, acesta autorizeaza lucrarile de constructii pe o halca din trotuarul bulevardului Dimitrie Cantemir. Spatiul comercial de la parterul si mezaninul imobilului situat pe bd. Dimitrie Cantemir, numerele 2-2A, impreuna cu terenul aferent au fost cumparate, in 1999, de SRL-ul Horoscop. In mai 2002, aceluiasi SRL Primaria Capitalei ii concesioneaza, pentru 49 de ani, 101,10 mp ca "teren aferent constructiilor", in realitate trotuarul din fata si spatele blocurilor P2 si P3. Pe baza unei expertize facute de S.C. Horoscop SRL si in mod suspect acceptata de municipalitate se fixeaza o redeventa lunara de 80 de centi/mp. Cu toate ca trotuarul apartine domeniului public, calculul s-a facut pe baza "metodologiei de evaluare a terenurilor apartinand domeniului privat al municipalitatii destinate executarii de constructii". De altfel, aceasta nu este singura inexactitate strecurata in contractul de concesiune. Ca temei legal s-au invocat acte normative abrogate, modificate sau fara nici o legatura cu tranzactia. Sa nu fi stiut oare primarul general Traian Basescu, cand a semnat contractul de concesiune, ca Legea 69/1991 a fost abrogata de Legea 215/2001, ca Legea 50/1991 a fost modificata si completata de Legea 453, iar HGR 505/1998 se refera la transmiterea unor spatii comerciale, si nicidecum la terenuri? Sirul scaparilor cu iz de ilegalitate au fost consfintite de notarul Adela Surugiu. Contractul de concesiune, a carui legalitate este cel putin discutabila, incheiat pe data de 27.05.2002, a fost autentificat de d-na notar, agreat de Traian Basescu pe data de 16.05.2002, adica inainte ca el sa existe. In loc sa sesizeze autoritatile pentru neregulile din contractul de concesiune, primarul Sectorului 4, Vasile Mihalache, a preferat sa inchida ochii, incalcand, la randul lui, legea. El a eliberat autorizatia de constructie, cu toate ca din documentatie lipseau acordul asociatiei de proprietari si al proprietarilor vecini, direct afectati de lucrarile de constructie, Planul Urbanistic, aprobat conform legii, care sa justifice lucrarile de extindere solicitate, intrucat zona este inchegata din punct de vedere urbanistic, si avizul Comisiei Tehnice de Urbanism a Primariei Sectorului 4 pentru studiu de fatada cu solutia avizata. In urma ilegalitatilor constatate, inspectorii de stat din cadrul Inspectoratului in Constructii al Municipiului Bucuresti au sesizat Prefectura pentru anularea, in contencios administrativ, a autorizatiei de constructie si au dispus amendarea primarului Vasile Mihalache. Aceeasi autoritate a sesizat si Parchetul pentru modul de intocmire a contractului de concesionare a terenului.
Doua romance arestate in Spania pentru furt si trafic de masini de lux
Politia din localitatea spaniola Alicante a arestat recent sase persoane, printre care si doua romance, care faceau parte dintr-o retea internationala care se ocupa cu furtul de masini de lux si vanzarea acestora in alte tari. Grupul de infractori era format din doi albanezi, in varsta de 18 si 19 ani, un ucrainean de 22 de ani, un kosovar de 20 de ani si doua romance, in varsta de 21 si 18 ani, retinute anterior pentru comiterea acelorasi delicte. Investigatiile au inceput in urma cu o luna, cand politia locala a detectat un grup de est-europeni ce isi schimbau frecvent autoturismele, unele dintre ele fiind deja declarate furate. Realizand ca masinile urmau sa fie scoase din tara pentru a fi vandute in exterior, politistii au pornit pe urma tinerilor infractori. Acestia au fost arestati chiar la volanul masinilor furate, preferate fiind marcile Audi, Mercedes, Volkswagen, Peugeot si Toyota.
Casa artistului Tudor Gheorghe - mistuita de flacari
Pompieri din Turnu Severin au intervenit in noaptea de sambata spre duminica in jurul orei 2, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinta artistului Tudor Gheorghe din localitatea Malovat, judetul Mehedinti. Desi pompierii au fost chemati imediat ce incendiul a izbucnit, acesta nu a mai putut fi stins la timp si flacarile au cuprins intreaga gospodarie. Astfel, in urma incendiului, casa de locuit a ars pe o suprafata de 50 de mp, flacarile mistuind o lada frigorifica, un aragaz, un televizor, dar si mobila. Pagubele provocate de foc au fost estimate la aproximativ 150 de milioane de lei. Din primele cercetari, pompierii militari au stabilit ca incendiul a fost provocat de un scurtcircuit electric provocat de conductorii electrici neizolati.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)